Korupcija ometa razminiravanje: BiH najzagađenija minama u Europi

Foto: FAH

PROCES uklanjanja tisuća mina, postavljenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, u zastoju je, no vlasti te zemlje i dalje se oslanjaju na procjenu kako je razminiravanje moguće dovršiti do 2025. godine kako je to ranije planirano, potvrdio je u srijedu u Sarajevu ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Uoči sastanka s predstavnicima donatora koji su spremni poduprijeti razminiravanje, Osmanović je novinarima u Sarajevu kazao kako je riječ o iznimno zahtjevnom i skupom procesu kojega BiH ne može sama dovršiti.

Prema procjenama Centra za uklanjanje mina BiH (MAC), trenutačno je nešto više od dva posto teritorija te zemlje u kategoriji opasnoga, jer se pouzdano zna kako na tom prostoru nisu uklonjena minska polja.

Devet tisuća sumnjivih lokacija

Preciznije, riječ je o oko devet tisuća sumnjivih lokacija, a pretpostavlja se kako je na njima postavljeno i do 120 tisuća različitih mina.

Od završetka rata u BiH eksplozije skrivenih mina usmrtile su 1737 osoba.

"BiH je zemlja koja je najzagađenija minama u Europi", kazao je ministar Osmanović.

Problemi u funkcioniranju MAC-a

Bosanskohercegovačke vlasti izradile su srednjoročni program uklanjanja mina, no njegov dio koji se odnosi na razdoblje od 2009. do 2015. godine tek je na pola realiziran, a glavni razlog su problemi u funkcioniranju MAC-a, čiji je dugogodišnji ravnatelj najprije uhićen i optužen za korupciju, a potom i smijenjen.

Sve je to prouzročilo i suzdržanost donatora koje sadašnji saziv Vijeća ministara BiH pokušava uvjeriti u to da su problemi otklonjeni te da će nova uprava MAC-a na transparentan i zakonit način raspolagati sredstvima namijenjenim razminiravanju.

Pročitajte više