Kosor: Čačić je sam sebi nepovratno podmetnuo nogu

BIVŠA premijerka Jadranka Kosor komentirala je slanje e-mailova kojima je Radimir Čačić tražio zapošljavanje HNS-ovca Josipa Jambrača u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Jučer sam čula kako gospodin Čačić kaže da je to normalno i legitimno da postavlja svoje ljude posvuda kako mu ne bi podmetali nogu, vjerojatno neki drugi koji nisu njegovi. Mislim da je i tom izjavom i e-mailovima o kojima se danas govori sam sebi nepovratno podmetnuo nogu", rekla je Kosor dodavši kako se od premijera Milanovića sada očekuje ista odlučnost kao u slučaju Holy.

"Ono što je sada pitanje za premijera Milanovića je može li tolerirati dvostruka, trostruka, peterostruka mjerila za jedne članove Vlade i za druge članove Vlade. Premijer je svojim odlukama postavio ili odlučio nekoliko kategorija ministara. Dakle, jedni koji su u prvoj kategoriji, koji su nedodirljivi, a onda drugi, treći i četvrti. Svi članovi Vlade moraju imati jednak tretman i predsjednik Vlade mora prema svima imati iste kriterije", smatra Kosor.

"Problem s koalicijskom vladom je taj što neki partner uvijek može napustiti vladu"

Bivšu premijerku su novinari upitali kako bi ona reagirala da se ovakav slučaj dogodio dok je ona bila na čelu Vlade.

"To je veliki problem kada se radi o koalicijskoj vladi. Kad stavite na dnevni red neki problem koji je učinio član neke druge stranke, a ne one kojoj pripada premijer, onda otvarate niz pitanja, otvarate mogućnost da neki partner izađe iz Vlade. Sjetite se, ja sam to imala i dva partnera su izašla iz Vlade, a Vlada je opstala", podsjetila je Kosor na činjenicu da su HSU i HSLS izašli iz njene Vlade. "Ipak, radilo se o benignijim stvarima", dodala je. S druge strane, bivše premijerka istaknula je da ovoj Vladi želi da uspije jer se na čelu države nalazi tek šest mjeseci.

"Želim da ostvare svoje projekte. Međutim, na ovaj način to sigurno neće uspjeti jer su problemi između stranaka koji su partneri sve veći i veći. Konkretno između HNS-a i SDP-a", istaknula je Kosor još jednom usmjerivši pažnju na Čačića.

"Kod gospodina Čačića se kumulirao niz problema koji postaju nepodnošljiv teret za Vladu i za koaliciju. Dakako da je veliki problem što je gospodin Čačić predsjednik stranke koja je koalicijski partner, ali ako ne mogu otvoreno razgovarati i naći izlaz iz ovog problema, a jedini izlaz je da gospodin Čačić ode, onda ćemo imati velike probleme iz dana u dan koji već jesu problemi svakog građana i građanke Republike Hrvatske. Sigurno da u ovakvim okolnostima i ono malo projekata koje misle pokrenuti apsolutno neće moći realizirati jer će se neprekidno ispod tepiha gložiti, trošiti energiju i prikazati javnosti da je sve fantastično, a nije", zaključila je Kosor.

Pročitajte više