Kosor-Ina-Janaf-KGB: HDZ se potajno prodao Moskvi



"STRANAČKA elita Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), bivše vladajuće stranke osnovane još od strane Franje Tuđmana, odlučila je zadnjim dahom još jednom udariti po dvojcu INA-Mol, služeći se pri ovoj operaciji Janafom, velikom državnom tvrtkom za upravljanje jadranskim sustavom naftovoda, pa čak i moskovskim saveznicima", objavio je danas mađarski Heti Valasz, blizak mađarskoj Vladi a u tekstu se pomno analizira priča o ruskom udaru na mađarski MOL koji se događao u Hrvatskoj.

Tako se tvrdi da u vrijeme dok je HDZ u odlasku vodio retorički domovinski rat za upravljačka prava nad INA-om  potajno se prodao Moskvi. Razotkrivanje proruske svite nedavno smijenjene premijerke Jadranke Kosor upravo je u skladu s interesima mađarske naftne kompanije dodaje se u tekstu.

Natječaj u zadnji čas


"Što se dogodilo na hrvatskom naftnom i plinskom tržištu u posljednjih šest-sedam mjeseci i kakve to veze ima s krugovima Vladimira Putina? Vlada Jadranke Kosor u kolovozu 2011. godine iz jednog trenutka u drugi oduzela INA-i pravo istraživanja polja ugljikovodika u području Save i Drave, odnosno sjeverozapadne Hrvatske. Geolozi smatraju kako je količina mineralnih sirovina u koncesijskom području veća od ukupne hrvatske proizvodnje u proteklih pedeset godina (prema procjenama ispod površine samo prirodnog plina ima u količini od osamdesetak milijardi prostornih metara). A danas, kada rafinerijski biznis sve više – zbog skupe sirove nafte i vrtoglavog smanjenja potražnje za benzinom – posluje s gubitkom, energetskim kompanijama ekstraprofit mogu donijeti upravo istraživanje i proizvodnja. Uskraćivanjem tradicionalnih koncesijskih prava INA-i kabinet Jadranke Kosor ovu naftnu kompaniju pod upravom Mađara - ali i do danas u omjeru od 45 posto u vlasništvu hrvatske države - koja je tijekom rata na području bivše Jugoslavije podupirala lokalne oružane snage te se smatra nacionalnom ikonom, oštetila za više godina unaprijed. Nastavak je još strašniji. Dan nakon parlamentarnih izbora, 4. prosinca  2011. godine gubitnička vlada Jadranke Kosor – još u tehničkoj funkciji do uspostavljanja nove koalicijske vlasti – naglo je raspisala koncesijski natječaj za gore navedena polja ugljikovodika. Tako se jasno dokazalo kako bi stožer HDZ-a želio da netko dobije INA-i oduzeta prava



Ovaj tjednik tako zaključuje i da se na kraju ispostavilo da je trojanski konj nacionalnog karaktera u "favoriziranom"  konzorciju bio Janaf, društvo za upravljanje Jadranskim naftovodom, iza kojeg se u pozadini skriva tajanstvena švicarska offshore tvrtka te Zarubežnjeft, ruska kompanija u stopostotom državnom vlasništvu, čiji je predsjednik nekadašnji kolega Vladimira Putina iz KGB-a.

"Primjećujući zajedničku igru HDZ-Janaf-Zarubežnjeft novi lijevi kabinet povukao je promptne poteze te je 4. siječnja suspendirao natječaj za istraživanje ugljikovodika. Moskva od tada pokušava bježati prema naprijed: dužnosnici Zarubežnjefta nedavno su u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu najavili kako planiraju energetske investicije vrijedne milijardu eura – što Hrvatska, zemlja suočena negativnim gospodarskim rastom 2009-2010. godine i nezaposlenošću od 18 posto zacijelo ne može u startu odbiti, neovisno o boji vlade. Ruska bi strana milijardu eura između ostalog upotrijebila za otkup benzinskih postaja austrijskog OMV-a u Hrvatskoj i BiH, istraživanja ugljikovodika i modernizaciju Jadranskog naftovoda. Zarubežnjeft je priznao da je u slučaju privatizacije spreman otkupiti Janaf; ulog je, dakle, sljedeći: hoće li uspjeti degradiranje jadranskog cjevovoda, još neovisnog o Rusima, u ogranak naftovoda Družba?", objavio je ovaj mađarski tjednik.

Pročitajte više