Kosor: Zna li Vlada da je Hrvatska socijalna država?

PREDSJEDNICA HDZ-a Jadranka Kosor i njen stranački kolega Branko Bačić iznijeli su niz kritika na račun Vlade zbog novih poskupljenja.

"Vlada opet nema što reći i ne nudi rješenja", poručila je Jadranka Kosor dodavši da je čudi lakoća kojom Vlada najavljuje nova poskupljenja.

"Razumije li Vlada Ustav?"

"Olako prihvaćanje činjenice da će sve rasti svakako nam daje za pravo da postavimo pitanje razumije li Vlada da je hrvatski Ustav jasno rekao da je Hrvatska socijalna država ili država socijalne pravde. Za ostvarenje te ustavne vrednote zadužena je Vlada Republike Hrvatske", rekla je Kosor.

Podsjetila je da za vrijeme njenog predsjedavanja Vladom cijena struje nije rasla ni lipe. Osim na unutarnjopolitičkom, Kosor Vladi zamjera i nedostatak angažmana na vanjskopolitičkom planu. Riječ je o rehabilitaciji Draže Mihajlovića u Srbiji. Podsjetila je da je predsjednik Srbije Tadić prošle i pretprošle godine zatražio prestanak slavlja Dana domovinske zahvalnosti.

"Vlastiti šlamperaj prebacuju na prošlu Vladu"

"Tad sam reagirala u ime Vlada vrlo oštro i upravo tada upozorila da se u to vrijeme događalo ono što se događalo, a to je bila činjenica da su ministri u srbijanskoj Vladi otkrivali spomenik Draži Mihajloviću", istaknula je Kosor.

Branko Bačić se pak osvrnuo na Vladinu grešku u premještanju Centra za nadzor pomorskog prometa iz Rijeke u Split. "Gotovo za nepovjerovati je da vlastiti šlamperaj prebacuju na bivšu Vladu koja je upravo u resoru pomorstva u proteklih osam godina napravila jako puno", rekao je Bačić.

"Autocestu Rijeka - Žuta Lokva stoji kao tri pelješka mosta"

Bačiću smeta i najava gradnje autoceste od Rijeke do Žute Lokve. "To je opravdan projekt, ali ne dok drugi krajevi, poput Dubrovačko-neretvanske županije, nisu spojeni na mrežu autocesta", smatra Bačić. Također kaže da je taj projekt izrazito skup.

"Potrebno je osigurati oko 730 milijuna eura, a to je vrijednost tri pelješka mosta. Prema tome, ako u ovom trenutku nema novaca za gradnju pelješkog mosta koji bi doprinio izvlačenju krajnjeg juga Hrvatske iz prometne izolacije ne znam odakle novci za projekt koji je tri puta skuplji", pita se Bačić.

Pročitajte više