Kotar šuma ovogodišnji prioritet za razminiranje

Foto: Ilustracija

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR) ove će godine u uklanjanju mina dati prioritet Kotar šumi, neposredno uz naselje Mošćenicu na petrinjskom području, na kojem je dosad zabilježen najveći broj minskih incidenata.

U evidenciji HCR-a na tom je lokalitetu između Siska i Petrinje, uz naseljena mjesta, zabilježeno čak 35 minskih incidenata sa 14 smrtno stradalih i 18 teško ozlijeđenih osoba, što je najviše u Hrvatskoj, navode iz HCR-a.

Za financiranje razminiranja Kotar šume koristit će se brojne domaće i strane donacije za razminiranje, priopćeno je iz Ureda ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca.

Riječ je o donacijama Kneževine Monako, koja je osigurala 225.000 eura tijekom tri godine, donaciji INA-e od 300.000 kuna, te donacijama Hrvatske lutrije, Privredne banke Zagreb i Orbyca.

Za razminiranje koristit će se i novac prikupljen djelovanjem zaklade “Hrvatska bez mina - Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske".

HCR je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU uputio dva prijedloga projekata, kojima će aplicirati prema fondu švicarskog doprinosa procesu širenja EU. Jedan od njih se odnosi na razminiranje 1,2 četvorna kilometra Kotar šume.

Pročitajte više