Kotromanović na sastanku ministara obrane država Srednje Europe pričao o financijskoj krizi

MINISTAR obrane Ante Kotromanović sudjelovao je jučer i danas na sastanku ministara obrane država Srednje Europe u Frauenkirchenu u Austriji.

Sastanak je zamišljen kao dvodnevni događaj neformalnog karaktera koji za cilj ima bolje upoznavanje ministara obrane država srednje Europe i doprinos boljem razumijevanju zajedničkih interesa ovih država u području obrane.

Kako su izvijestili iz MORH-a, na sastanku je bilo riječi o financijskoj krizi i njezinim posljedicama na Europsku uniju, međunarodnim operacijama te prekograničnoj suradnji u području obrane i zaštite od nepogoda i katastrofa.

Također, razgovaralo se i o instrumentima i mehanizmima za ublažavanje posljedica smanjenja proračunskih sredstava. Istaknuta je inicijativa Austrije i Mađarske kao srednjoeuropsko rješenje za udruživanje i razmjenu obrambenih sposobnosti, u koju je uključeno šest srednjoeuropskih zemalja: Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska.

U okviru Srednjoeuropske inicijative, nacije su zajednički identificirale područja u kojima je moguće operacionalizirati međusobnu suradnju. Od ukupno ponuđenih 25 područja suradnje, Hrvatska je izrazila spremnost za sudjelovanje u 21 području, od kojih je su vodeća nacija na dva područja, i to sa Češkom na području Zajedničke regionalne sposobnosti obuke pilota te s Austrijom na području obučnih tečajeva snaga za specijalne operacije.

Pročitajte više