Kreće pročišćivanje voda nakon poplava na karlovačkom području

Ilustracija: vlada.hr

RIJEČKA tvrtka "Efektivni mikroorganizmi - originalna tehnologija EM" svojim će preparatima potaknuti bistrenje vode na protočnom jezercu koje služi kao ogledno mjesto uspješnosti rada karlovačkoga gradskog pročistača otpadnih voda, najavio je danas Marijan Butković, koji se u gradskoj "Čistoći" bavi inovativnim tehnologijama.

U tom jezercu žive ribe iako se svakodnevno puni karlovačkim otpadnim vodama nakon pročišćivanja.

Osim toga, ta će riječka tvrtka s Ronilačkim klubom "Žabac" te s komunalnim tvrtkama "Čistoćom" i "Zelenilom" u travnju pokrenuti i znatno teži zahvat, poboljšati stanje na jezercu Luščiću i dijelu kupališta na Korani, gdje se nataložilo previše mulja.

O tim dvama postupcima dogovorili su se danas pošto je ta tehnologija predstavljena stručnjacima, građanima i predstavnicima nedavno poplavljenih gradskih četvrti i nizvodnih područja.

Uneseni mikroorganizmi, rekao je direktor "EM tehnologije" Nedjeljko Jovanović, trebali bi ubrzati dovođenje mikroorganizama u uobičajenu ravnotežu. Ta se tehnologija pročišćivanja upotrebljava u više od 150 zemalja, a njezinu primjenu preporučuje i Ministarstvo zaštite okoliša, rečeno je.

Pokažu li se ti ogledni projekti u Karlovcu uspješnima, u "EM tehnologiji" vjeruju da će uspostaviti i znatno važniju suradnju te da će mulj nakon pročišćivanja otpadnih voda Karlovca i Duge Rese pretvoriti u kompost pogodan za vraćanje u prirodu, primjerice za hortikulturu i kompostiranje biološkoga komunalnog otpada.

Tu metodu pročišćivanja razvio je japanski mikrobiolog Teuro Higa korištenjem bakterija mliječne kiseline, fotosintetskih bakterija, kvasaca i drugih korisnih mikroorganizama. Kako je objašnjeno, bakterije mliječne kiseline razgrađuju organske tvari vrenjem i sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama, fotosintetske bakterije razgrađuju štetne plinove i mijenjaju ih u plinove s ugodnim mirisom, a kvasci razgrađuju organske tvari vrenjem i proizvode bioaktivne tvari kao što su hormoni i enzimi.

Pročitajte više