Krediti: Građani smanjuju zaduživanje, uhljebi povećavaju

Grafovi: HUB

UKUPNI plasmani kreditnih institucija su u posljednjim mjesecima prosjeku bili niži za oko 1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su u nominalnim iznosima u srpnju 2015. bili približno 840 milijuna kuna niži u odnosu na kraj 2014. godine, pokazuje kvartalna analiza Hrvatske udruge banaka.

Uhljebi se i dalje zadužuju pa je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do ubrzanja rasta plasmana državi, te je međugodišnja stopa rasta u srpnju iznosila 7 posto.

Gospodarstvo je i dalje oprezno pri zaduživanju te su plasmani privatnom sektoru blago su usporeni, pri čemu je stopa pada plasmana poduzećima ponovo veća od 3 posto.

Stope rasta kredita stanovništvu po vrstama


Oprezno se zadužuju i građani te su plasmani stanovništvu u srpnju 2015. pali za 0,2 posto na međugodišnjoj razini, što je prvi pad zabilježen od kraja 2014.

U drugom kvartalu 2015. došlo je do blagog rasta stambenih kredita, međutim brojku treba promatrati kroz prizmu jačanja tečaja švicarskog franka, pojašnjavaju iz HUB-a.

U drugom kvartalu 2015. došlo je do blagog povećanja udjela stambenih kredita te smanjenja udjela kredita za kupnju automobila, dok je udio ostalih kategorija kredita ostao na približno istoj razini.

Pročitajte više