Lajčak Sarajevu: Ne čekajte darove od EU-a, nego započnite s promjenama

Screenshot: YouTube

SLOVAČKI ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak usprotivio se u subotu u Dubrovniku miješanju međunarodne zajednice u pitanje Bosne i Hercegovine i vlastima u Sarajevu poručio da od EU-a ne čekaju darove, nego da pokažu političku volju za promjenama."Bosanskohercegovačke vlasti rekle su odlučno 'ne' svakoj inicijativi u posljednjih nekoliko godina", rekao je Lajčak Na Croatia Forumu.

"BiH nedostaje politička volja za promjenom stanja stvari, hrabrost i vodstvo, sve ono što je Srbiji upravo omogućilo da učini napredak prema europskim integracijama", dodao je šef slovačke diplomacije. Prozvavši BiH i Makedoniju da ne rade dovoljno na izgradnji stupova demokracije, civilnog društva i nezavisnih medija rekao im je da "eurointegracije nisu dar koji im EU duguje". "Umjesto što čekaju dar, neka donesu EU-u neku dobru vijest", istaknuo je visoki slovački dužnosnik.

S njegovom ocjenom stanja u BiH složio se srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji kaže da je "riječ o nedostatku političke volje". "Srbija apsolutno stoji iza Daytona i želimo da se zadrži mir te pronađe zajednički jezik, ali ne može se budućnost BiH mijenjati za okruglim stolom", drži srbijanski ministar.

Osvrnuo se i na sve glasnija razmišljanja o snižavanju kriterija za bosanskohercegovačko približavanje europskim integracijama, upozorivši da treba voditi računa u kojem će smjeru ići taj "Balkan-ekspres". "U prošlosti je išao prema Istanbulu", rekao je Dačić i dodao da je Turska jasno dala do znanja da želi imati veliki utjecaj u BiH.

Svim zemljama u regiji Dačić je predložio da se "okrenu budućnosti jer smo i dalje zarobljeni u prošlosti i nismo se od nije mnogo odmaknuli". "Ovdje se često ovih dana govorilo o zamoru. Od zamora od proširenja do zamora od reformi od kojih sam osobno najviše umoran jer otkad sam živ, bivša Jugoslavija i moja sadašnja Srbija stalno su u reformama, još od Milke Planinc i Budimira Lončara. No ono što nas najviše koči jest zamor od međusobnih optuživanja za ono što se dogodilo u prošlosti".

"Bolje da tražimo zajednički nazivnik za budućnost", rekao je Dačić koji drži da se narodi u regiji "puno više vole nego smo mi koji sjedimo ovdje". "Iskoristimo taj potencijal", poručio je.

Pročitajte više