Lalić: Današnji HDZ vrijeđa elementarnu ljudsku logiku, oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji

Foto: Hina, Index

POLITOLOG i sociolog Dražen Lalić za Index je istaknuo kako treba uzeti u obzir da je presuda nepravomoćna, ali isto tako naglašava da se ovakva presuda mogla očekivati budući da je u javnosti bila takva atmosfera te da je predočeno dovoljno dokaza.


Lalić smatra kako se sadašnje vodstvo HDZ-a ponaša neprimjereno i bizarno jer nisu preuzeli odgovornost, te da tvrde kako im je Sanader nanio veliku štetu, a ustvari su kaže, od novca kojeg je pribavio imali izrazito veliku korist budući da su na izborima 2007. godine pobijedili za dlaku SDP i to zahvaljujući ogromnoj količini novca kojeg su uložili u kampanju.

"Nije se uopće ni moglo pomisliti da će se izvući i stranka i bivši premijer, ali štete po HDZ-u su vezane za razne čimbenike. Šteta je poprilično određena i neprimjerenom politikom koju prema suđenju i sudjelovanju u korupciji vodi sam HDZ. Ta se politika izražava u bizarnim izjavama vodećih ljudi stranke koji nisu koristili strategiju mea culpa, odnosno priznanja grijeha. Izrazili su žaljenje, ali se u posljednjim izjavama i postupcima izbjegavaju suočiti sa svojom odgovornošću, ne samo Sanadera, nego stranke u cijelosti. Posebno je bizarno da stranka tvrdi kako su imali velike štete od koruptivnog djelovanja koje je bilo vezano samo za djelovanje Sanadera, a zapravo su imali najveću moguću korist, a to je četiri godine vlasti koje su dobili zahvaljujući ogromnim novcima koje su uložili u predizbornu kampanju 2007. godine", objasnio je Lalić.

Kaže kako su Suzana Kunac i on u svojoj knjizi Izborne kampanje u Hrvatskoj: dvije studije o tri izborna nadmetanjima, objavili rezultate iistraživanjaizborne kampanje 2007. koji su pokazali da HDZ najvjerojatnije ne bi ppobijedioda nije toliko mnogo novca utrošio u kampanju, a riječ je o 60 do 100 milijuna kuna.

Kolegica Kunac i on su tvrdi znanstvenom metodom jasno ustanovili da je HDZ imao dva najskuplja instrumenta izborne kampanje, odnosno TV spotove i jumbo plakate, s tim da je HDZ imao 50 posto od ukupnog broja spotova i jumbo plakata u Zagrebu u vrijeme predizborne kampanje 2007. godine.



"Naša javnost je zaboravljiva, ali ne smiju se zaboraviti neke činjenice. U lipnju 2007. SDP je imao prednost od pet do šest posto, a pet mjeseci kasnije HDZ je na izborima za dva do tri posto pobijedio SDP. Tih 7 do 8 posto realizirano je u vrijeme izborne kampanje, a za to je ponajprije trebalo novca", kazao je Lalić.

Ističe kako je jasno da je HDZ tad imao najveću moguću korist od tog novca jer je osvojio izbore.

Novo vodstvo HDZ-a, tvrdi Lalić, ne ponaša se odgovorno, budući da ne priznaje odgovornost, a isto tako se nije ni riješilo političara koji su u vrijeme izvlačenje novca iz Fimi Medije bili jako istaknuti.


"Evo Šuker i dalje daje izjave, ako i Šeks i Kalmeta. Oni su se trebali maknuti iz politike da imaju iole časti jer su i oni odgovorni. U toj situaciji ova presuda će imati teške posljedice za HDZ, da su priznali odgovornost, i maknuli te kadrove onda bi mnoge njihove pristalice imale razumijevanja za njih, a ovako će HDZ imati teške posljedice i teško će preći tih 20 posto koliko imaju, a još slijede i nova suđenja, i HDZ je dio mučne priče i to sliči na krastu s rane koja se nije osušila i stvara se nova krasta", zaključio je Lalić.

Podsjeća da su Hrvatskom vladali bivši premijeri Ivo Sanader i Jadranka Kosor, ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, mijenjali su se tajnici stranke i svi oni su znali što se događa. "Pravili su se gluhi, nijemi i slijepi, samo da to ne bi priznali i to im je bila jako loša strategija koja im se može obiti o glavu, je narod očekuje da priznaju svoje grijehe", drži Lalić .

Da bi ostali na političkoj sceni, kao velika hrvatska stranka koja nije povezana samo s lošim što se dogodilo - korupcijom, ratnim zločinima, ekonomskom krizom, nego i s dobrim, jer su napravili i puno dobroga za Hrvatsku i ako tvrde da su novi HDZ, neka priznaju da su to učinili, plate dugove i krenu naprijed, poručio je Lalić.

"Oni to ne rade i zato im se stalno skidaju kraste koje ne zarastaju, a trebale bi. Oni kažu da ništa nisu napravili, oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji, a to nitko ne može vjerovati", kazao je Lalić.

Takvom politikom i odnosom, smatra Lalić, HDZ vrijeđa elementarnu ljudsku logiku, a istovremeno tvrde da su novi HDZ.

Pročitajte više