Lalovac odobrio sumnjivu privatizaciju NK Zadra: Vlasnik postaje Reno Sinovčić

Foto: Hina

RENO SINOVČIĆ, kontroverzni zadarski poduzetnik, uskoro će i službeno postati vlasnik Nogometnog kluba Zadar, u kojem od 2000. godine vedri i oblači kao "vanjski stručni suradnik". Preuzimanje NK Zadra Sinovčiću su omogućili zadarski HDZ-ovci na čelu s Božidarom Kalmetom, ali i aktualna Kukuriku vlada čiji dužnosnici redovito donose odluke u Sinovčićevu korist.

Pokazalo se to već u slučaju predstečajne nagodbe Voxa, kada je Sinovčićevoj firmi oprošteno 5,6 milijuna kuna poreznog duga iako se protiv toga borila zadarska Porezna uprava. No, na upozorenja zadarskih poreznika nisu se osvrtali u Ministarstvu financija, kojim su tada drmali Slavko Linić i Branko Šegon, Sinovčićev dugogodišnji poznanik.

Možda to objašnjava i zbog čega je Boris Lalovac, donedavni Linićev zamjenik, a trenutno ministar financija, kao predsjednik Povjerenstva za profesionalne sportske klubove, odobrio preuzimanje NK Zadra od strane Sinovčića. Lalovac je to učinio iako je raspolagao podacima koji sugeriraju da su Sinovčićeva potraživanja od NK Zadra rezultat kreativnog knjigovodstva.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, koje posjeduje svu dokumentaciju vezanu za preoblikovanje NK Zadra, svjesni su, tvrde Indexovi izvori, da im se pred nosom događa mutna operacija. No, ruke su im vezane Zakonom o sportu, koji im brani intervenciju u privatizacijski proces nogometnih klubova ukoliko im neka od drugih institucija koje sudjeluju u procesu (poput recimo Porezne uprave Ministarstva financija) ne naloži da obustave preoblikovanje.


Iz kluba izvukao 17,3 milijuna, traži još 24,2 milijuna

Borbu protiv Sinovčića i u slučaju privatizacije NK Zadra vodi zadarski SDP, odnosno SDP-ov gradski vijećnik Antun Novoselović, bivši šef zadarske kriminalističke policije. Novoselović je početkom srpnja na sjednici zadarskog Gradskog vijeća upozorio da je Sinovčić na ime fiktivnih potraživanja iz NK Zadra već izvukao više od 17 milijuna kuna, a ostatak svojih potraživanja pretvara u dioničarski paket vrijedan više od 24 milijuna kuna.

Sinovčić je, naime, 2009. godine NK Zadru podnio račun na 40 milijuna kuna koliko je navodno posudio klubu. U razdoblju od siječnja 2009. do 30. lipnja 2013. godine Sinovčiću je NK Zadar isplatio 6.797.243,31 kunu. Najviše novca od kluba Sinovčić je dobio 2011. godine, čak 2.445.960 kuna.

Novac od NK Zadra dobivale su i Sinovčićeve firme. Tako je na račun Voxa tijekom 2009., 2010. i 2011. godine sjelo čak 10.536.509,28 kuna. Najveći dio tog novca, ukupno 8.433.509,28 kuna, Voxu je NK Zadar uplatio 2009. godine. Dodatnih 12.693,60 kuna od NK Zadra dobila je bivša Sinovčićeva firma Zadar Security.

Ukupno je Sinovčiću i njegovim firmama od NK Zadra u zadnjih pet godina dakle isplaćeno 17.346.446 kuna. Dobrim dijelom radilo se o novcu kojeg je NK Zadar dobio iz gradske blagajne; od 2001. godine do danas Grad Zadar je u nogometni klub uložio gotovo 40 milijuna kuna.

Sinovčić od NK Zadra i dalje potražuje 24.206.361 kuna. Ovaj navodni dug Sinovčić će pretvoriti u dionice NK Zadra. Time će Sinovčić, uz Grad Zadar, postati najveći dioničar zadarskog nogometnog kluba. Ako je vjerovati informacijama koje dolaze iz zadarskih političkih kuloara, Grad Zadar neće dugo u svom portfelju držati dionice NK Zadra: Sinovčić ih planira otkupiti, uz podršku još neimenovanih strateških partnera, po cijeni znatno manjoj od njihove stvarne vrijednosti.

Lalovčevo povjerenstvo: NK Zadru će nastati šteta ako ga ne preuzme Sinovčić

Sve ove brojke dobro su poznate odgovornim osobama u Ministarstvu financija i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Štoviše, moguće ih je pronaći u elaboratu o pretvorbi NK Zadra u sportsko dioničko društvo, koje je Sinovčićev nogometni klub bio dužan dostaviti nadležnom Ministarstvu sporta.

U njihovim prostorijama u Zagrebu Index je predmetni elaborat dobio na uvid, ali znatno redaktiran. Sva osobna imena, imena firmi i državnih institucija u elaboratu koji nam je pokazan bila su zacrnjena. Kako su nam objasnili u ministarstvu, elaborat nam u izvornom obliku nisu mogli prikazati zbog Zakonu o zaštiti osobnih podataka. Kompletan, neredaktirani elaborat, rekli su nam u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, na uvid nam može dati samo NK Zadar.

Elaborat su od NK Zadra u više navrata bezuspješno pokušali dobiti zadarski SDP-ovci, koji smatraju da se radi o dokumentu koji treba biti javan. No, uvid u ovaj dokument, koji sadrži i presudu Općinskog suda u Zadru kojom se osporavaju Sinovčićeva potraživanja, ali i izvješće o nadzoru kojeg je zadarska Porezna uprava provela u NK Zadru, imao je ministar financija Lalovac.

Indexovi izvori iz zadarske Porezne uprave ni najmanje ne sumnjanju da su Sinovčićeva potraživanja fiktivna, odnosno da bi ovaj kontroverzni poduzetnik NK Zadru trebao vratiti 17,3 milijuna kuna, te da ne polaže pravo na niti jednu jedinu dionicu. No, Lalovac je 8. ožujka 2012. godine, tada kao Linićev zamjenik, svejedno potpisao dokument u kojem stoji da je "iz elaborata o preoblikovanju vidljivo da je gospodin Reno Sinovčić financijski podupirao NK Zadar".

"Iz svega navedenog, kao i iz elaborata o preoblikovanju, proizlazi pretvaranje tražbine gospodina Sinovčića u dionice NK Zadar, čime bi gospodin Sinovčić stekao značajni udio u temeljnom kapitalu NK Zadar, te bi eventualno odbijanje suglasnosti imalo štetne posljedice za financijski položaj NK Zadar", stoji u mišljenju kojeg je dalo Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove, koje je 10. prosinca 2013. godine potpisalo suglasnost na elaborat NK Zadra, čime je država zapravo dala zeleno svijetlo za Sinovčićevu privatizaciju kluba. Na čelu tog povjerenstva, kao što smo već napomenuli, tada je sjedio aktualni ministar financija Lalovac.

Sinovčić se hvali Lalovčevom podrškom


Lalovčevom podrškom Sinovčić se i otvoreno hvalio, kada je 20. svibnja u prostorijama NK Zadra na Stanovima održao konferenciju za novinare. Sinovčić je tada uvjeravao javnost da se preoblikovanje NK Zadra odvija u potpunosti u skladu sa zakonom.

"Bilo kakve optužbe u svezi s pretvorbom nogometnog prvoligaša kojima se imputira nezakonitost u postupku su neutemeljene i obična laž. U elaboratu doslovno postoji baš sve ono što i treba postojati, i najmanji detalj. I ponavljam nije mu dao suglasnost Božidar Kalmeta, ili Zvonimir Vrančić (bivši gradonačelnik Zadra, op.a.) ili netko drugi, treći, nego je dao nitko drugi doli tadašnji predsjednik povjerenstva i sada ministar, Boris Lalovac", rekao je Sinovčić.

Dovelo je to do shizofrene situacije na sjednici zadarskog Gradskog vijeća: ministra financija u SDP-ovoj vladi prozivali su zadarski SDP-ovci, a branili HDZ-ovci. Najglasniji u obrani Lalovčeva lika i djela na prošlotjednoj sjednici zadarskog Gradskog vijeća bili su Kalmetin pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Radovan Dunatov i vijećnik Rade Šimičević, koji su i sami članovi udruge NK Zadar, koja se sada preoblikuje u sportsko dioničko društvo.

Ostalo 24,2 milijuna kuna poreznog duga


Zanimljivo je spomenuti da je Sinovčić sa zadarskim HDZ-om, a posebno s Kalmetom, uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora bio na ratnoj nozi. No, nedugo nakon izbora su se Sinovčić i Vedran Uranija, vijećnici izabrani na Sinovčićevoj nezavisnoj listi, priklonili vladajućem HDZ-u s kojim sada u Gradskom vijeću djeluju kao složna većina.

Da su Kalmeta i Sinovčić zajednički jezik pronašli upravo zbog NK Zadra još u siječnju ove godine upozoravao je Marko Pupić Bakrač, gradski vijećnik oporbene Akcije mladih. U otvorenom pismu Pupić Bakrač tada je optužio zadarske HDZ-ovce da su odlukom o povećanju temeljnog kapitala NK Zadra sa 64 na 30 milijuna kuna pogodovali Sinovčiću.

"To je sve napravljeno samo kako bi se omogućilo Renu Sinovčiću da postane većinski vlasnik NK Zadra jer je Vlada porezni dug NK Zadra od 20 milijuna kuna prenijela na Grad Zadar u obliku dionica. Dakle da je temeljni kapital kluba ostao 30 milijuna kuna većinski vlasnik bi postao Grad Zadar", ustvrdio je Pupić Bakrač.

Vijećnik Akcije mladih referirao se tada na odluku Vlade RH iz kolovoza prošle godine. Na prijedlog Ministarstva financija, u kojem je tada još šefovao Linić, tražbine od 20.034.396 kuna prenesene su s NK Zadar na Grad Zadar. Ideja je bila da se porezni dug kluba pretvori u dionice u vlasništvu grada, od čije bi naknadne prodaje Grad Zadar dobio 70 posto, a Vlada RH 30 posto.

Preneseni porezni dug NK Zadra u međuvremenu je dodatno porastao, o čemu je nogometni klub 1. travnja ove godine u dopisu Ministarstva financija izvijestio Tihomir Kralj, još jedan čovjek od najvećeg Linićevog povjerenja. Porezni dug kojeg bi Grad Zadar trebao pretvoriti u dionice NK Zadra sada je gotovo identičan Sinovčićevim sumnjivim potraživanjima, te iznosi 24.212.476,11 kuna. 

Povjerenstvo: Lalovac nije imao poseban status

Komentar priče oko privatizacije NK Zadra pokušali smo dobiti i od ministra Lalovca pa smo upit poslali službi za odnose s javnošću Ministarstva financija. Iako su naša pitanja bila adresirana na ministra Lalovca, iz Ministarstva su nam odgovorili da su upit proslijedili Povjerenstvu za profesionalne sportske klubove.

Iz tog su nam Povjerenstva kazali kako u njihovoj nadležnosti nije "procjenjivanje vjerodostojnosti pojedinih stavaka elaborata niti financijskih izvješća profesionalnog kluba". Po potrebi, kako kažu, "pojedina pitanja i dokumentaciju prosljeđuje pojedinim institucijama na njihovo nadležno postupanje".

"Na isti način postupa se prilikom svakog preoblikovanja u kojem Povjerenstvo procijeni da ima elemenata za obavijesti nadležnim institucijama, pa se tako postupilo i u slučaju preoblikovanja Nogometnoga kluba Zadar", tvrde iz Povjerenstva.

Dodaju da bi "utvrđenje u nekom kasnije pokrenutom odnosno dovršenom postupku o tome  da su dionice u sportskom dioničkom društvu stečene kaznenim djelom, lažnim prikazivanjem činjenica odnosno obmanjivanjem Povjerenstva za sobom povlačilo sankciju propisanu čl. 35. Zakona o sportu. U tom bi se slučaju radilo o institutu protupravnog stjecanja dionica, ne ulazeći pritom u ostale sankcije za izricanje kojih su nadležna druga državna tijela".

"S obzirom da je upit usmjeren poglavito na djelovanje gospodina Lalovca kao člana/predsjednika Povjerenstva za profesionalne sportske klubove, valja istaknuti kako gospodin Lalovac, s obzirom na vrijeme imenovanja za člana Povjerenstva, nije sudjelovao u donošenju svih odluka vezanih uz preoblikovanje Nogometnoga kluba Zadar. Ujedno valja istaknuti da su sve odluke koje su donesene u postupku preoblikovanja Nogometnoga kluba Zadar u sportsko dioničko društvo donesene jednoglasno, glasovima prisutnih članova Povjerenstva u trenutku donošenja svake pojedine odluke, u skladu s nadležnostima koje je Zakon o sportu dodijelio Povjerenstvu. Činjenica da je gospodin Lalovac u trenutku donošenja pojedine odluke ujedno bio zamjenik ministra financija nije davala gospodinu Lalovcu poseban status, utjecaj, odnosno pravo glasa", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Povjerenstva.

Pročitajte više