Lampedusa: Prihvatni centar za imigrante pretrpan, samo danas stiglo još 1200 ljudi

Foto (Ilustracija): FAH

PRIHVATNI centar za imigrante na talijanskom otoku Lampedusi danas je primio više od 1.200 ljudi koji su se iskrcali posljednjih dana, trostruko više od kapaciteta prihvatnog centra, priopćio je predstavnik Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Sveukupno je u Italiju, ponajviše na Lampedusu na Siciliji, od petka ušlo 3.800 imigranata spašenih iz mora, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije (IMO).

Stanje je posebno teško na Lampedusi i zbog najnovije operacije spašavanja tijekom koje je 29 useljenika umrlo od pothlađivanja, a 300 ih je nestalo u moru.

Među 1.200 novopridošlih u prihvatni centar, koji zbog pretrpanosti više nije otvoren, 200 je žena i 100-ak djece.

Prije toga se u ponedjeljak navečer na Lampedusi iskrcalo oko 260 imigranata. Više od 100 je vojnim zrakoplovom prebačeno u ostale prihvatne centre diljem zemlje.

Ministarstvo unutarnjih poslova je u siječnju zabilježilo porast imigranata za 40 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a 3.800 netom pristiglih imigranata daleko premašuje svekupni broj iz veljače 2014.

U akcijama spašavanja imigranata iz mora posljednjih je dana bila angažirana cijela flotila brodova, s desetak plovila istovremeno.

Pročitajte više