Lavrov: Birokracija u Bruxellesu raspiruje sukob između Rusije i EU

Foto: Hina

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u utorak predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i bruxelleske birokrate za raspirivanje napetosti između Moskve i Europske unije oko krize u Ukrajini.

Lavrov je rekao novinarima da se Tusk "ispričao" u ponedjeljak tijekom sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom zato što EU nije tako brzo djelovala prema Moskvi kao SAD, iako takvih komentara nije bilo u priopćenjima Bijele kuće ili EU-a vezano uz sastanak.

Tusk, koji nije zasad komentirao izjavu Lavrova, bivši je premijer Poljske, jedne od najsnažnijih kritičara ruske uloge u ukrajinskoj krizi i zagovornice snažnijih sankcija protiv Moskve zbog tog sukoba.

"Kroz... proces izgradnje konsenzusa, članice EU-a same trebaju definirati granice ponašanja za dužnosnike koji sjede u Bruxellesu i daju izjave za svih 28 zemalja članica", rekao je Lavrov.

Lavrov: Birokracija EU-a u Bruxellesu raspiruje sukob između Rusije i EU

"Sada se događa da birokracija EU-a u Bruxellesu raspiruje sukob između Rusije i Europske unije", dodao je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Moskvi sa španjolskim šefom diplomacije Joseom Manuelom Garcia-Margallom.

Po njegovim riječima, bruxelleski dužnosnici pokušavaju zakomplicirati "normalizaciju odnosa između zemalja članica EU-a i Rusije koju žele mnoge zemlje, uključujući Španjolsku".

Španjolski ministar je izjavio kako smatra da nema temelja za pooštravanje već nametnutih gospodarskih sankcija Rusiji zbog Ukrajine budući da se krhko primirje općenito poštuje na istoku te zemlje.

Osim toga, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potvrdio je u utorak da ukrajinske snage iz područja sukoba na istoku Ukrajine povlače veći dio teškog oružja, a povlače ih i proruski separatisti.

Pročitajte više