Leko: Među mrtvima i dušama nema politike

Foto: Hina

IZASLANSTVOhrvatskih branitelja prosvjednika položilo je na gradskom groblju Mirogoj vijence odajući počast poginulim i nestalim suborcima. Kod Zida boli zapalili su svijeće i pomolili se.

Branitelji su se mimoišli s delegacijom državnog vrha koju je predvodio predsjednik Sabora Josip Leko, dok je ministra branitelja Predraga Matića, koji je bio najavljen kao izaslanik predsjednika Vlade, zamijenila pomoćnica Vesna Nađ. Nedolazak ministra, kao ni premijera nije ostavio ravnodušnim branitelje. Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi...

"Bog nam je tada dao snagu da imamo državu uz molitvu, a evo i danas u 2014. kad ponovno imamo borbu,ali i snagu vjere i Boga, uz molitvu i uz hrvatski narod mi znamo da ćemo pobijediti. Mi već tri godine pokušavamo reći predsjedniku Vlade da je problem u tome što je postavio ministra branitelja, a da je trebao postaviti ministra hrvatskih branitelja. Od samog početka predsjednik Vlade ne pokazuje nikakvu empatiju prema najčasnijem dijelu hrvatskog naroda"' poručio je Deur.

"To jasno govori kakvo je ponašanje prema nama" osvrnuo se i HDZ-ov Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e.

"Nedostatak komunikacije, igranje skrivača. Dvije godine nekorištenje savjeta branitelja, niti da ih se pozove kako bi se zajednički rješavali problemi jasno govori o tome da se ovo više ne može tolerirati i da je tome došao kraj" zaključio je Đakić.

"Među mrtvima i među dušama nema politike"

Među mrtvima i među dušama nema politike- kratak je bio komentar predsjednika Sabora Josipa Leke.

"Danas je dan kad se sjećamo onih koje smo voljeli i onih koji su nas i buduće generacije zadužili svojim djelom. A među mrtvima i među dušama nema politike. Pa smo ovdje u skladu s tradicijom i rekao bih običajima hrvatskog naroda", poručio je šef Sabora.


Groblje su posjetila i odala počast brojna stranačka izaslanstva. HNS su predvodili Ivan Vrdoljak i Anka Mrak Taritaš:

"Danas smo tu da se prisjetimo svih onih koji su nas zadužili, od hrvatskih branitelja do svih zaslužnih građana i građanki Hrvatske, pa do osnivača HNS-a" poručio je Vrdoljak.

"Zajedno smo s onima koji su otišli, zajedno smo s onima kojih se sjećamo. Na današnji dan treba naglasiti da smo zajedno ne samo s onima koji su nam dragi obiteljski već oni koji su svoje živote utkali u Domovinu, jer danas ne bi bili u Hrvatskoj da nije bilo njih. Vrijeme je da se i njih sjetimo i duboko s poštovanjem poklonimo svima koji su zaslužni za našu Hrvatsku" rekla je Mrak Taritaš.

"Moramo se dobro probuditi"

Na Mirogoju je bila i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović koja je položila, među ostalim, vijenac na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Grabar Kitarović je iznenadio prolaznik, koji podržava njenu kandidaturu, te mu se ona kratko obratila...

"Moramo se dobro probuditi, jer ono kamo idemo je totalna propast gospodarska i sva druga i svi se moraju probuditi..i da radimo, da izvedemo zemlju iz krize.! rekla je Grabar Kitarović.

Od ranog jutra Vukovarci pohode Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata kako bi zapalili svijeće svojim najmilijima. Diljem zemlje danas i misna slavlja.

Sutra je dan sjećanja na vjerne mrtve, Dušni dan. Podsjećamo kako je zbog blagdana u većim gradovima uvedena posebna regulacija prometa radi lakšeg pristupa grobljima. Na glavnim cestovnim pravcima u zemlji tijekom cijelog vikenda, osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima, očekuje se pojačan promet. Posebice na naplatnim postajama i na većini graničnih prijelaza.


Pročitajte više