Libijske vlasti zaplijenile sjevernokorejski tanker s "ilegalnom" naftom

Ilustracija: Guliver image/Getty images

LIBIJSKE vlasti priopćile su u ponedjeljak da su zaplijenile tanker koji je plovio pod sjevernokorejskom zastavom i koji je pokušao napustiti Libiju s teretom "ilegalne" nafte kupljene od separatističkih pobunjenika na istoku zemlje.

Mornarica je zaustavila brod koji je prepraćen "u luku pod državnim nadzorom", rekao je za AFP vojni izvor koji je htio ostati anoniman, što je potvrdilo predsjedništvo Općeg nacionalnog kongresa (parlament), objavila je libijska televizija Al-Nabaa.

Walid al-Tarhouni, glasnogovornik čuvara naftnih postrojenja rekao je za Al-Nabau da je brod vjerojatno prepraćen u luku Zawiyah, 50 km zapadno od Tripolija kako bi iskrcao svoj teret. Separatistički pobunjenici od subote pokušavaju izvesti pošiljku nafte koju su vlasti na tom brodu ocijenile "ilegalnom".

Libijska vlada je izvijestila u nedjelju da je ispred luke Al-Sedre, na istoku zemlje, rasporedila mornaricu kako bi spriječila tanker da napusti teritorijalne vode. Dan ranije glavni državni tužitelj je naredio da se brod zaplijeni a posada uhiti.

Pročitajte više