Libijski parlament traži primirje među sukobljenim skupinama i nadzor UN-a

Foto: Hina

NOVOIZABRANI zastupnički dom libijskog parlamenta zatražio je trenutno primirje među sukobljenim naoružanim skupinama i nadzor Ujedinjenih naroda kako bi se dokončali trotjedni sukobi u kojima je dosad ubijeno više od 200 ljudi.

Parlament zasjeda u u Tobruku na istoku zemlje, daleko od poprišta sukoba fokusiranih uglavnom na Tripoli i Bengazi. Sukobljene strane uključuju nekadašnje saveznike u svrgavanju Muamara Gadafija, proislamističke brigade iz Misrate i brigade iz Zintana, nesklone islamistima. Brigade iz Misrate, luke na zapadu Libije, imaju saveznike u stranci Islamističke pravde i gradnje, ogranku Muslimanskog bratstva, dok brigade iz Zintana uključuju antiislamističke borce Quaaquae i Al-Sawaiqa a njihovi politički saveznici tvrde da brane Libiju od ekstremista.

Parlamentarni zastupnici za primirje

Jučer su zastupnici novoizabranog zastupničkog doma libijskog parlamenta poduprli prijedlog o trenutnom primirju među sukobljenim milicijama koje bi po njihovoj zamisli trebali nadzirati Ujedinjeni narodi. Detalji prijedloga nisu bili odmah dostupni, napominje Reuters, i nije jasno hoće li sukobljene snage uopće prihvatiti odluku novoizabranog parlamenta koji su pojedini njihovi politički saveznici već proglasili neustavnim.

"Sto trideset parlamentarnih zastupnika glasalo je za trenutno sklapanje primirja u svim aktualnim oružanim sukobima u zemlji i za dodjelu zadaće nadzora te operacije Ujedinjenim narodima", kazao je zastupnik Iissa al-Oraybi. Ujedinjeni narodi, SAD i većina europskih zemalja već su zatvorili svoja predstavništva u Libiji i evakuirali zaposlenike. Nije poznato hoće li Ujedinjeni narodi prihvatiti ulogu neposrednog kontrolora primirja, napominje Reuters. Zastupnički dom zamijenio je Opći nacionalni kongres (GNC) nakon lipanjskih izbora kojima je po tumačenju analitičara ograničena dominacija islamističkih frakcija povezanih s Muslimanskim bratstvom u parlamentu.

Pročitajte više