Lideru gruzijske opozicije određena globa od 90 milijuna dolara

GRUZIJSKI sud odlučio je kazniti Bidzina Ivanišvila, lidera gruzijske opozicije i glavnog političkog rivala predsjednika Sakašvilija, s nevjerojatnih 90 milijuna dolara globe. Njegovi odvjetnici, logično, tvrde kako je presuda politički motivirana.

Kazna je određena nakon što je sud u Tbilisiju odobrio dvije tužbe koje je podnijela državna služba za reviziju, koja vrši nadzor nad financijama političara.

Prva tužba sugerira kako distribucija besplatnih satelitskih prijemnika u 25.000 kućanstava nije bila motivirana trgovačkom i poslovnom dobiti, već je služila kao podmićivanje birača što je u proturječnosti sa zakonom o financiranju stranaka. Global TV, koji je distribuirao prijemnike, je jedini kabelski operater koji ima i Kanal 9 i TV postaju koja je u vlasništvu Ivanišvilijeve supruge, prenosi Civil.ge. Stoga je sud ocijenio kako je tu riječ o kršenju zakona o financiranju stranaka.

U drugom slučaju je agencija tvrdila da su dvije Ivanišvilijeve tvrtke članovima njegove koalicije Gruzijski san prodavale vozila po povlaštenoj cijeni. Agencija je konstatirala kako je ovaj popust vrijedio 1,3 milijuna dolara, koji su onda shvaćeni kao ilegalna donacija koaliciji od strane Ivanišvilija.

Sud je potom u prvom slučaju odredio globu od 77,2 milijuna dolara, a u drugom 13,7 milijuna dolara. Ivanišvili ima sedam dana da plati kaznu, ili će se ona povećati. Ivanišvilijevi odvjetnici su kazali kako će se žaliti na presudu, ali su svjesni da nemaju nikakvih šansi.

Pročitajte više