Lieberman se vraća na dužnost ministra vanjskih poslova Izraela

Foto: Guliver Image / Getty Images

ULTRANACIONALIST Avigdor Lieberman prisegnuo je u ponedjeljak u izraelskom parlamentu i tako se vratio na dužnost ministra vanjskih poslova, nepunu godinu dana nakon ostavke zbog optužbi za prijevaru i zlouporabu povjerenja.

Šezdeset dva člana Knesseta glasovala su za njegovo imenovanje a 17 je bilo protiv.

Izraelska vlada u nedjelju je odobrila Liebermanov povratak u ministarstvo vanjskih poslova pošto ga je u srijedu sud u Jeruzalemu oslobodio krivnje.

Lieberman je morao dati ostavku na tu dužnost 14. prosinca 2012., dan nakon podizanja optužnice, nadajući se da će dokazati nedužnost i vratiti se u vladu gdje mu je premijer Benjamin Netanyahu čuvao mjesto bude li oslobođen.

"Za nekoliko sati moći ćemo ga ponovo vidjeti u vladi", izrazio je zadovoljstvo Netanyahu nešto ranije u ponedjeljak, kako prenosi javni radio.

"Nedostajao mi je", dodao je, "imamo puno posla (...) i čekaju nas veliki izazovi. Dobro došao natrag".

Težak udarac za Kerryja

Lieberman je bio optužen da je izraelskog veleposlanika u Bjelorusiji Zeeva Ben Arieha imenovao na dužnost veleposlanika u Latviji u zamjenu za povjerljive policijske informacije o istrazi uperenoj protiv njega. Troje sudaca ocijenilo je da je Liebermanovo "ponašanje bilo nedolično ali da ne zaslužuje osudu".

Kako navode komentatori, Liebermanov povratak je "težak udarac" za američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji pokušava spasiti izraelsko-palestinske pregovore u krizi.

Lieberman, kontroverzan i osebujan političar, ne vjeruje u mogućnost dogovora s Palestincima i ne želi predsjednika Mahmuda Abasa za partnera.

Oporbeni zastupnik Zehava Gal-On komentirao je u ponedjeljak u parlamentu da je povratak tog bivšeg zaštitara u noćnim klubovima na prijašnju dužnost "isto što i podmetanje bombe u mirovni proces".

Pročitajte više