Linić do kraja prvog kvartala 2013. planira sanirati gubitke

ROK PLAĆANJA obveza za državu bit će 30 dana, a za privatni sektor 60. Predviđeno je to Zakonom o financijskom poslovanju, koji je predstavio ministar financija Slavko Linić na okruglom stolu "Opći porezni zakon i Zakon o financijskom poslovanju".

Poslodavcima se zakon ne sviđa, a poduzetnici, kaže porezni stručnjak Vlado Brkanić, strepe. "Poduzetnici ispunjavaju svoje obveze i oni to žele, ali zbog financijske iscrpljenosti to ne mogu i još uvijek imamo velika parafiskalna davanja", kaže Brkanić.

Opći porezni zakon kojeg bi Sabor trebao usvojiti do kraja tjedna, predviđa objavu poreznih dužnika i obračunava se s poduzetnicima koji su običavali zatvarati firme u dugovima i otvarati nove. Ubuduće će se za takve stvari primjenjivati sankcije.

"Prije svega, Vlast je omogućila poduzetnicima da napusti firme i otvaraju nove firme. Onaj tko čini takve nezakonite radnje, ne odgovara do visine kapitala, nego svom svojom osobnom imovinom", rekao je Linić.

"Nagomilane gubitke i dubioze od 44,5 milijardi kune pokušat će se riješiti do kraja prvog kvartala iduće godine"

Ministar financija Slavko Linić ima plan za rješavanje nelikvidnosti. Uvjeren je da će primjenom Općeg poreznog zakona i Zakona o financijskom poslovanju do kraja ožujka iduće godine sanirati stanje. "Nagomilane gubitke i dubioze od 44,5 milijardi kune, ne gubitaka nego neplaćenih računa pokušat će se riješiti do kraja prvog kvartala iduće godine", istaknuo je Linić.

Zakon koji bi trebao biti usvojen u listopadu, u povijest šalje predstečajni postupak, a uvodi stečajnu nagodbu od 120 dana. Ako nagodba ne bi uspjela odmah bi uslijedio stečajni postupak. "U 120 dana treba ocijeniti mogućnost i opstojnost pojedine tvrtke, volje vjerovnika da sa svojim potraživanjima omogući takvoj tvrtci normalno poslovanje, kapitalno je ojača, a za one koje ne, ubrzati postupke stečaja", rekao je Linić.

Sviđalo im se ili ne, oni na koje se Zakoni odnose morat će ih poštivati. A vjeruje li predsjednik udruge poslodavaca Ivan Miloloža u Linićevo oruđe za rješavanje nelikvidnosti? "Hrvatska država jedanput mora odrezati ono što je muči 22 godine, a to je rak rana - nelikvidnost. Hoće li se na ovaj ili onaj način to napraviti, svejedno, ali mi moramo pronaći rješenje. Bojim se, ako se poveća nelikvidnost, da će i ono što je zdravo, propasti", zaključuje Miloloža.

Pročitajte više