Kako izgubiti rejting u 180 dana

Kako izgubiti rejting u 180 dana

Foto: Goran Mehkek/Cropix

ŠTO SE Zoran Milanović više trudi biti ozbiljan, to njegova Vlada ispada smješnija.

Biografija novog ministra Mihaela Zmajlovića na web stranici Vlade najnoviji je dokaz neozbiljnosti ove političke garniture. Pa čuveni mail Mirele Holy. Pa Jovanovićeva histerija oko državne mature. Pa Facebook svađa Ranka Ostojića sa sindikalcima i novinarima...

A sada su se zaredale i Milanovićeve izjave.

Bitno je ispasti pametan, a ne u pravu

O tome da je on "premijer, a ne duhovni otac koji bi nas trebao tješiti". O tome da njega ne zanima informativni program javne televizije, nego samo "javni sadržaji".

Pa prošlotjedno pitanje novinarki u intervjuu "Otkud vam to da sam bio na Hvaru", pa tvrdnja kako "to nije točno, ali nije ni netočno", a zatim i bahata poruka hrvatskim građanima kako oni "smiju znati s kim se druži, ali ne i gdje".

Sve do toga da podiže ljestvicu kriterija za sve svoje ministre, ali ne i za svoju posebnu savjetnicu Zinku Bardić koja je zaposlena u PR agenciji čiji klijenti rade s Vladom.

I onda želi da ga se uzima ozbiljno.

Bave se glupostima i rade gluposti

Ovo je tek manji dio primjera na kojima je Vlada u proteklih šest mjeseci prokockala dragocjeni politički kredibilitet, a da s pravim poslom još nije ni započela.

Niti su krenule nužne reforme, niti su započeli bolni rezovi, a Milanovićeva družina već je počela živcirati dobar dio javnosti, uključujući i vlastite birače.

Nije prošla ni prva osmina predviđenog mandata, a vlast glavinja kao da je došla do samog kraja.

I da stvar bude još poraznija, HDZ-a cijelo vrijeme nema na vidiku.

Čačić uspio biti omražen

Od samog dolaska na vlast Kukuriku koalicija bila je svjesna toga da će se morati zamjeriti hrvatskim građanima. Da će žrtvovati politički rejting poduzimajući nužne korake u čišćenju HDZ-ova smeća i izvlačenju zemlje iz sve gore krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je Radimir Čačić izašao s konstatacijom da mu nije glavni cilj na vlasti biti omiljen. Ali kad je već postao omražen, da mu je to makar pošlo za rukom zbog nekih konkretnih poteza, kao što je to uspjelo Slavku Liniću. A ne zbog svađe s novinarima, bahaćenja, prepucavanja s Holy, forsiranja Ferenčaka, vrijeđanja pravosuđa i sličnih bedastoća.

Sad je njegovim stopama krenuo i sam premijer Milanović.

Nije ovdje riječ samo o rejtingu izraženom u anketnim postocima. Ovdje se radi o političkom kredibilitetu.

Kako biti snažan?

Bez njega Vlada ne može očekivati da će biti snažna u  pregovorima sa sindikatima, u eventualnom pritisku na banke, u oporezivanju dividende, u bolnim rezovima, otpuštanjima, devalvaciji i ostalim potezima o kojima ovisi naš opstanak.

Danas Vlada posrće pod teretom kadrovskih rošada koje šalju poruku o totalnoj nespremnosti za obnašanje vlasti, s teretom gafova administracije koji svjedoče o neozbiljnom pristupu javnoj službi, sa skandaloznim izjavama ministara koji potkopavaju, umjesto da osnažuju demokratsku svijest, a onda i s premijerovim floskulama nakrcanim općim mjestima i dvostrukim kriterijima.

Slomiti sindikate

I onda, umjesto da se u pregovore sa sindikatima uđe taktički i partnerski, ulazi se nasilno i svađalački, s porukom da se sindikate "mora slomiti". I kada do tog loma jednom napokon dođe, Banski dvori bi se trebali zapitati jesu li sigurni da će javnost stati na njihovu stranu.

Na stranu premijera koji spava u tajkunovoj rezidenciji, pa onda šuti o tome, na stranu Vlade iz koje svaka tri mjeseca lete ministri, na stranu koalicije koja je obećavala da je na strani radnika, a onda učinila sve da im se zamjeri....

Tako više ne ide

Može se to i ovako reći: Vlada je rijetko kada pokazala da zna što radi, a kad je nešto i radila, iskazala je zabrinjavajuću dozu neozbiljnosti, neznanja, netolerancije i socijalne neosjetljivosti.

Nije više dovoljno reći da tako više ne ide. Došlo je vrijeme da se kaže kako bi trebalo ići. A to može učiniti samo Vlada kojoj će se vjerovati da zna što radi.

Glupiranje i vrijeđanje

A ne Vlada koja se glupira po Facebooku, vrijeđa građane i njihov zdrav razum, ignorira sukob interesa i vlastiti interes pretpostavlja onom javnom.

Nije stoga nikakvo čudo da premijer Milanović odbija tješiti svoje građane. Iz Tedeschijeve vile očito se pruža malo drugačiji pogled na ovu hrvatsku mizeriju.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara