Linić iz Bruxellesa: Spreman sam razgovarati sa seljacima, ali blokade su neprihvatljive

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić u Bruxellesu sudjeluje na sastanku o fiskalnoj stabilnosti članica Unije. Poručio je kako je spreman na razgovor sa seljacima, no blokade su neprihvatljive.

Kako posebnim metodama nadzora ojačati proračunsku i fiskalnu disciplinu - tema je interesantna i za Hrvatsku. "Moramo postati svjesni da sami trebamo brinuti o svojim fiskalnim pravilima i proračunu jer će od 1.7. Europska komisija imati iste kriterije nadzora kao i MMF", poručio je Linić iz Bruxellesa.

"Prvi puta dajemo dokument kroz takozvani Europski semestar. Krititeriji koji su jasno izrečeni od strane Europske komisije pomoći će nam u sastavljanju dokumentacije, a opet sve je okrenuto odgovornosti Vlade za fiskalnu politiku", kaže Linić. Na pitanje koliko će Hrvatskoj trebati vremena da se prilagodi zadanim kriterijima vezanim za proračunsku stabilnost, ministar odgovara:

"Što prije nadoknadimo vrijeme i sve ono što smo propustili u zadnjih 20 godina otkako smo samostalna država- bit ćemo sposobniji i partneri u EU ostalim zemljama, ali s jačom i konkurentnijom proizvodnjom. Da smo jučer počeli, već bi bilo rezultata", kaže.

Linić je iz Bruxellesa poručio kako će zajedno s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom udovoljiti zahtjevima seljaka koji traže hitan sastanak. Ipak, nije mu prihvatljiva blokada prometnica i način na koji seljačke udruge iskazuju svoje nezadovoljstvo.

"Postoje propisi, znamo da su rokovi za isplatu do kraja 6. mjeseca. Nije problem ni na neki način osigurati i bržu isplatu, što je ministar poljoprivrede u nekoliko navrata već razmatrao, ali zbog ovakvog načina ponašanja postavlja se pitanje jesu li to političke igre", zaključuje Linić.

Pročitajte više