Linić najavio još jedan nepravedni zakon: Građanima se oprašta oko milijardu i pol kuna duga!

Foto: Hina

BOŽIĆNI  poklon ministra finacija Slavka Linić za oko 70 tisuća građana kojima će država iduće godine oprostiti dugove starije od godinu dana, a riječ je ukupno o milijardu i pol kuna.

Linić je objasnio da će se dugovi oprostiti onima građanima za koje se pokaže da ne posjeduju dovoljno imovine za pokriće duga. Riječ uglavnom o bivšim obrtnicima koji su zatvorili obrte, a ostao im je dug za doprinose ili poreze. Svjestan je Linić da se time međutim šalje loša poruka svima onima koji uredno plaćaju svoje račune.

"Nije pravedno jer to su loše poruke svim onim građanima koji redovito plaćaju svoje obveze, koji su uredni u tim plaćanjima i kojima jednostavno ne možemo dati objašnjenje, ali to je jednostavno staro zatečeno stanje", rekao je Linić.


Iako je Vlada za otpis dugova i za građane koji su dužni bankama i komunalnim tvrtkama, Linić pojašnjava kako država može otpisati samo svoja potraživanja, dok je za otpis ostalih dugova samo stvorila pretpostavke.

"To mogu učiniti samo banke, a mi smo im dali mogućnost da to učine tako što ćemo im za iznos otpisanog duga umanjiti osnovicu za oporezivanje", zaključio je Linić.
 

Pročitajte više