Linić najavio nove uštede: Sve neosnovne djelatnosti u zdravstvu, školstvu i javnoj upravi ići će u ruke privatnika

Foto: Davor Pongračić/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić najavio je nove rezove u školstvu, zdravstvu i javnoj upravi, javlja Nova TV. Namjera je da se s proračuna u tim sektorima makne sve ono što nije osnovna djelatnost, a to znači, kuhanje, pranje, čišćenje i sl. Te bi usluge ubuduće trebali obavljati privatnici.

Kako je Hrvatska trošila ono što nema, do novca se dolazilo zaduženjem, a sada će, kaže ministar financija, rasti i kamate. "Stvorili smo 200 milijardi javnog duga i ne možemo ga više kontrolirati", rekao je Linić. Pod njegovim će se povećalom zato naći školstvo, zdravstvo i javna uprava. Ministar namjerava izbaciti sve što nije osnovna djelatnost.

Usluge čišćenja, kuhanja u bolnicama i školama ili, primjerice, pranja rublja i glačanje ići će u ruke privatnika. "Sve su to privatne djelatnosti, a mi ih držimo u javnom sektoru kao javne plaće što opterećuje proračun. Sada će to biti racionalnije i efikasnije. No, budimo realni, tako ćemo posložiti i bolnice sa svojim odjelima i jednostavno se daleko odgovornije ponašati", rekao je Linić.

Pročitajte više