Linić priznao da smo "u banani": Bit ćemo sretni ako BDP ove godine ne bude padao!



SLAVKO LINIĆ, ministar financija u vladi Zorana Milanovića, dao je intervju za Reuters. U razgovoru za prestižnu agenciju Linić je najavio dolazak MMF-a u Hrvatsku, ukoliko na jesen izgubimo kreditni rejting.

"Svoj dug i proračunski deficit narednih godina možemo servisirati samo kroz nova zaduživanja. Zbog ogromnih prevrata na europskim tržištima, MMF bi mogao biti dobar partner ako nam smanje kreditni rejting", kaže Linić.

"Bit ćemo zadovoljni ako BDP ne bude padao"

Vlada se, kaže Linić, strogo drži svog plana. Donijeli su odgovoran proračun, a u narednim godinama planiraju rezati državnu potrošnju za jedan posto BDP-a godišnje. Proračun se puni bolje od očekivanja, ali pomaka nema jer su zakazale investicije.

Linić je najavljivao da će hrvatski BDP ove godine rasti za 0,8 posto. Sada je svjestan da to neće biti moguće. Štoviše, naglašava da će biti zadovoljan ako hrvatsko gospodarstvo ostane na pozitivnoj nuli. No, prognoze sugeriraju da nas i u ovoj godini očekuje recesija.

"Kasnimo s pokretanjem investicijskog ciklusa. Zbog toga ćemo biti sretni ako ove godine ne budemo imali pad BDP-a. U svakom slučaju očekujemo da ćemo vidjeti pomak u drugom dijelu godine. Ako uspijemo ubrzati dovođenje stranih investicija, iduće godine bi mogli imati i do dva posto rasta", kaže Linić.

"U rujnu uvodimo zakon koji će nelikvidnost riješiti za šest mjeseci"

Veliki problem hrvatskog gospodarstva je nelikvidnost. Neplaćenih računa ukupno ima 44,5 milijardi kuna. Vlada će, obećava Linić, napokon razriješiti to klupko i omogućiti privatnom sektoru normalno poslovanje.

"U rujnu ćemo uvesti novi zakon koji će problem nelikvidnosti riješiti u roku od šest mjeseci. Imamo plan kako da natjeramo firme da plate zaostale račune, bez da im se posao uruši. Nakon toga, strogo ćemo provoditi rok plaćanja od 60 dana", kaže Linić.

Pročitajte više