Linićev čovjek Kralj postao šef sigurnosti u Croatia osiguranju

Screenshot: YouTube

TIHOMIR KRALJ, bivši policajac koji je drmao Poreznom upravom u vrijeme dok je Slavko Linić bio ministar financija, pronašao je novi posao - početkom siječnja postao je voditelj korporativne sigurnosti u Croatia osiguranju.

Riječanin Kralj bio je Linićev čovjek od najvećeg povjerenja. U Poreznu upravu postavljen je da nadgleda tadašnju ravnateljicu Nadu Čavlović Smiljanec, s kojom je Linić bio u nategnutim odnosima.

Na odlasku je Linić pokušao Kralja instalirati i za novog šefa Porezne uprave, ali to mu ipak nije pošlo za rukom. Kralj je na koncu zbrinut u Carini, gdje je dobio fotelju zamjenika ravnatelja, ali tamo se zadržao tek nekoliko mjeseci prije nego je prešao u Croatia osiguranje.

Prvi put u privatnom sektoru

S obzirom da je Croatia osiguranje u procesu privatizacije preuzela Adris grupa, ispada da je Kralj sada po prvi puta u karijeri napustio javni sektor. Ovaj diplomirani kriminalist od od 1991. do 2010. godine bio zaposlen u MUP-u: bio je pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, potom načelnik Odjela kriminaliteta droga, načelnik Odjela posebnih kriminalističkih poslova, a nakratko i prvi šef PN Uskoka.

Iz policije je Kralj otišao 2010. godine, kada je postao tajnik u Ministarstvu pravosuđa. Nakon što je na vlast stigla Kukuriku koalicija, prebačen je u Linićev resor i postao zamjenik ravnatelja Carinske uprave. Tamo se zadržao jedva godinu dana prije nego je 2013. godine postao pomoćnik tadašnje ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Linića optuživali za pogodovanje vlasniku Adrisa

U trenu kad je država odlučila privatizirati Croatia osiguranje, ova kompanija bilježila je zavidne poslovne rezultate. U prvoj polovici 2013. ostvarili su tako 1,27 milijardi kuna prihoda i 71,1 milijuna kuna bruto dobiti. Bilo je to povećanje od gotovo 10 posto s obzirom na isto prošlogodišnje razdoblje.

Linić je u prodaji Croatia osiguranja Adrisu čvrsto ustrajao, iako se tome protivio dobar dio stručne javnosti. Radnici Croatia osiguranja Linića su optužili da je u privatizaciji pogodovao Adrisu, odnosno svom prijatelju Anti Vlahušiću, šefu uprave te firme, te oštetio državu i male dioničare za 608 milijuna kuna.

Povlačilo se također i pitanje realne vrijednosti ove osiguravajuće firme. Adris je Croatia osiguranje kupio za 119 milijuna eura uz obvezu da će u tvrtku uložiti još 110 milijuna eura. Radi se o iznosu koji je, kako smo i tada upozoravali, daleko manji od stvarne cijene Croatia osiguranja. Pokazuje to i činjenica da je znatno manja Basler grupa, s tek 4,5 posto udjela na hrvatskom tržištu (naspram 32 posto udjela Croatia osiguranja) nešto ranije prodan po drastično povoljnijim uvjetima.

Pročitajte više