HDZ: U novi Stečajni zakon guraju se predstečajne nagodbe, a neki su se nakupovali aviona

HDZ: U novi Stečajni zakon guraju se predstečajne nagodbe, a neki su se nakupovali aviona

Foto: FAH

ZASTUPNICI u Hrvatskom saboru raspravili su u srijedu navečer prijedlog novog Stečajnog zakona kojim se predstečajni postupak uvodi u taj zakon, jača se uloga suda i povjernika, ali i zadržava uloga Fine u cijelom postupku što su podržali iz SDP-a i HNS-a, dok su iz HDZ-a protiv da se u stečajni zakon odmah "guraju" i predstečajne nagodbe.

Iz HDSSB-a su ostali suzdržani pozivajući stručnu javnost na dodatnu ocjenu tog zakonskog prijedloga, do drugog čitanja.

"Hrvatska je po trajanju stečajnog postupka na 24. mjestu u Europskoj uniji, stečaj prosječno traje tri godine, a u EU godinu i pol", upozorila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt govoreći o Stečajnom zakonu.

Linić: Nakon predstečajnih 15.300 manje blokiranih

Nezavisni zastupnik Slavko Linić podsjetio je na žestok otpor u provedbi predstečajnih nagodbi, no pokazalo se, kaže, da je tijekom dvije godine od donošenja tog zakona 15.300 manje blokiranih pravnih subjekata, a opstalo je 22.800 radnika.

"Ne možemo, međutim, biti zadovoljni jer je iz Fine došlo 3.670 zahtjeva za stečajem", dodao je te naglasio kako je važno zadržati sustav predstačejnih nagodbi kroz Stečajni zakon, što isprva nije bilo moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi Stečajni zakon pozdravio je i SDP-ov Peđa Grbin napominjući da je zakon o stečajnom postupku dosad bio mijenjan sedam puta jer se nije znalo što se želi sa stečajem - je li to drugo ime za likvidaciju ili pak nešto više. Tada, dodao je, rezultati nisu bili najpohvalniji, a među rijetkima su "Viktor Lenac" i "Pevec" gdje je stečajni dužnik opstao.

Grbin: Bitno odvojiti stigmu od stečaja

"Stečaj ne mora dovesti do kraja poslovanja stečajnog dužnika, no, ako do toga i dođe, to ne treba stigmatizirati", rekao je Grbin te naglasio da kvalitetan stečajni postupak osigurava opstanak dužnika i mogućnost vjerovnika da naplati dio tražbina, a to će omogućiti i unovčavanje imovine dužnika bez dodatnih ovršnih postupaka što će ujedno smanjiti opterećenje sudova.

"Mi nikako do dobrog zakona!", ocijenio je HDZ-ov zastupnik Goran Marić te dodao da je Stečajni zakon neophodan i da se moglo ići s njime, ne uključujući i predstečajne nagodbe nad koje se, rekao je, "nadvilo štošta negativno". "Bojim se da je to prekrivanje onih u predstečajnim nagodbama. Netko se nakupovao aviona i jedrilica, preveo ih u imovinu tvrtke, a tvrtku gurao u predstečajnu nagodbu", naglasio je Marić.

HDSSB-ov zastupnik Dražen Đurović rekao je da je Stečajni zakon važan za zadržavanje zaposlenosti iako je, dodao je, to pitanje već danas neodrživo.Po njegovu mišljenju, sadašnje stanje u stečajnim postupcima ne bi bio takvo da je pravni sustav bio brz i učinkovit. Stručnu javnost pozvao je na davanje mišljena do drugog čitanja, a Peđa Grbin mu je odgovorio da su svi zainteresirani u javnoj raspravi dosad već izrekli svoja stajališta.

Sabor je za danas završio s radom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara