Ljeto će biti ekstremno vruće: Pročitajte što vam savjetuje policija

PROGNOZA za ovo ljeto svodi se na vruće, manje vruće, opet vruće. Temperature su već u lipnju bile iznadprosječno visoke - ekstremno topli mjesec donio je temperaturna odstupanja od tri do pet stupnjeva u odnosu na prosjek. Prema riječima Zorana Vakule iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, i ovaj srpanj potvrđuje davno napisane prognoze iznadprosječne topline, a niz će vjerojatno biti nastavljen i u kolovozu te u rujnu.

Prema podacima DHMZ, srednja temperatura zraka u prvih osam dana srpnja diljem Hrvatske odstupala je za više 4°C od prosječne, a ponegdje u kontinentalnom području i za više od 8°C. Iznadprosječno toplo očekuje se i sljedećih tjedana, pri čemu će u ovome vrućina ipak popustiti, više u sjevernim i zapadnim krajevima, a manje u istočnim i južnim.

Kako Vakula navodi u analizi za HRT-ov Meteo kutak, u tjednu od 16. do 22. srpnja odstupanje srednje tjedne temperature od prosjeka u većini će Hrvatske biti manje nego u ovome tjednu, ali će i dalje biti uglavnom pozitivno. U tjednu od 23. do 29. srpnja te od 30. srpnja do 5. kolovoza srednja tjedna temperatura vjerojatno će ponovno diljem Hrvatske biti znatno viša od prosjeka.

Ukratko, dugotrajnog hladnog razdoblja nema na vidiku, ali ima pljuskova - već sljedećih dana. No, teško je vjerovati da će oni znatnije ublažiti posljedice višemjesečne suše koja je osobito uočljiva na analizama posljednjih šest, 12 i 24 mjeseca.

I ostatak godine temperature iznad prosjeka

Prema dugoročnoj prognozi, kolovoz bi ponegdje mogao biti i ekstremno topao, ali najava dugog, jako vrućeg ljeta ne isključuje mogućnost pojave i izraženijih hladnijih dana pa i razdoblja. Ipak, to "hladnije" u ovom natprosječno toplom ljetu, kako navodi Vakula, ne znači da će biti hladnije nego je uobičajeno. Oborine će tijekom narednog tromjesečja, prema predviđanju, biti prosječne.


Prognoze ECMWF-a iz Readinga, jednog od vodećih svjetskih središta za sezonske prognoze, za period od studenog ove godine do siječnja iduće godine, upućuju na nastavak najmanje prosječno toplog vremena, što znači da će i tromjesečje s kojim završava ova godina i počinje 2013. vjerojatno biti toplije od prosjeka, navodi Vakula.

Savjeti policije za sigurno ljeto

Zbog ekstremnih vrućina, ovih dana često slušamo savjete liječnika o opasnostima koje nam prijete zbog dugog toplog ljeta. Savjete za ljeto i godišnje odmore na svojim stranicama objavila je i policija.

"S obzirom na ljetne mjesece, vrućine, godišnje odmore, zabavu i opuštenost, apeliramo na naše sugrađane i turiste da ipak ne smetnu s uma da opreza nikad dovoljno! Ni u kojoj situaciji!", poručuju iz MUP-a, koji je na svojim stranicama objavio razne savjete vezane uz aktivnosti svojstvene ljetnim mjesecima: od upozorenja vozačima koji kreću na godišnje odmore, preko vrlo bitnih informacija o ponašanju na kupanju, bilo na moru, jezerima, šljunčarama ili rijekama, pravila glisiranja, savjeta kako se čuvati lopova na plaži, u apartmanu, kampu ili hotelskoj sobi, džepara, pa sve do žetvenih savjeta, odnosno, kako biti oprezan prilikom spaljivanja korova i slame.


Kako bi se izbjegli tragični doživljaji i povećala sigurnost kupača, policija savjetuje građane:

- prilikom izbora plaža, odaberite onu koja je ograđena sa morske strane plutačama koje predstavljaju psihološku granicu i  označavaju prostor gdje je kupanje dozvoljeno
- ako plaže nisu osigurane plutačama, ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale
- koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba
- ne plivajte na prostorima koji inače predstavljaju plovni put (između otoka)
- ne skačite u more sa stijena i drugih mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno
- prilikom kupanja pratite uvjete na moru, posebice ako se kupate na stjenovitim plažama, gdje valovi mogu uzrokovati ozljede kupača
- ne skačite u vodu nepoznate dubine - kada skačete, umjesto na glavu, skačite na noge,
- u slučaju velikih valova, ne izlazite na otvoreno more  i ne udaljavajte se daleko od obale
- ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga
- ne plivajte neposredno nakon obroka
- ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući
- izbjegavajte plivati sami
- djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe
- roditelji - ukoliko koristite plaže gdje nije osiguran ulazak u more, obavezno budite uz svoju djecu kako se ne bi povrijedila pri ulasku u more
- neplivači ili osobe koje slabije plivaju - obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača
- ne plivajte u susret motornim čamcima, brodovima, gliserima i vodenim skuterima
- dogodi li se nevolja, ostanite smireni, plutajte na leđima i mašite jednom rukom za pomoć
- ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć, pozovite policiju na 192!

Pročitajte više