Ljubo Ćesić Rojs državi mora vratiti 3,2 milijuna kuna, godinu dana zatvora zamijenio za "rad za opće dobro"

Foto: Arhiva

DANAS je na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena nepravomoćna presuda od godinu dana zatvora bivšem saborskom zastupniku i pomoćniku ministra obrane, umirovljenom generalu Ljubi Ćesiću Rojsu, u slučaju u kojem mu se sudilo zbog navodnih zlouporaba kojima je Ministarstvo obrane prije 18 godina oštetio za više od pet milijuna kuna. Kazna će se, uz njegov pristanak, zamijeniti radom za opće dobro, tako da će za jedan dan zatvora morati dva sata raditi za opće dobro.

"Ne mogu me osuditi koliko ja mogu oprostiti", izjavio je Ćesić novinarima nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu na ponovljenom suđenju proglašen krivim što je 1999. otpisao oko tri milijuna kuna duga nogometnom klubu Hrvatskom dragovoljcu prema Ministarstvu obrane, te što je klubovima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine omogućio besplatno korištenje usluga u hotelima i restoranima vrijednih oko 200.000 kuna.

Oslobođen dijela optužnice

Nakon petogodišnjega postupka Ćesić je u veljači 2009. pred zagrebačkim Županijskim sudom oslobođen tih optužbi, ali je Vrhovni sud, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, slučaj ponovno vratio na Županijski sud.

Ljubo Ćesić Rojs proglašen je krivim jer je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a bez plaćanja. Državi mora vratiti 3,2 milijuna kuna, za koliko je oštetio Republiku Hrvatsku, stoji u presudi.

Rojs je oslobođen optužbe da je bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, plastičnih čaša i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji, koja službeno nije bila u sastavu Hrvatske vojske.

Prilikom određivanja kazne uzeto u obzir da je Ćesić obiteljski čovjek, otac šestoro djece, sudionik Domovinskog rata i dosad neosuđivan

Predsjednica Sudskog vijeća Gordana Mihela Grahovac rekla je da je prilikom određivanja kazne uzeto u obzir da je Ćesić obiteljski čovjek, otac šestoro djece, sudionik Domovinskog rata i dosad neosuđivan. Oslobađajući dio presude sutkinja je obrazložila time što je Ministarstvo obrane i prije logistički podupiralo 66. pukovniju i što nije utvrđeno da je njezinim pripadnicima namjeravao pribaviti korist.


No, umirovljeni general, koji se na sudu pojavio u društvu Ante Kovačevića, krivim je proglašen jer je prekoračio granice svoje ovlasti kada je oprostio dug Hrvatskom dragovoljcu i omogućio nogometnim klubovima besplatno korištenje ugostiteljskih usluga u objektima Ministarstva obrane. Osim Hrvatskom dragovoljcu iz Zagreba, Ćesić je te usluge omogućio klubovima "Croatia" iz Zmijavaca, te "Redarstvenik", "Bojovnik", "Stolac", "Brotnjo" i "Tomislav" iz Bosne i Hercegovine.

"Možda me ne bi gonili da sam to potpisao Partizanu iz Beograda"

Nakon objave presude Ćesić je novinarima izjavio kako je ponosan što je to potpisao i da bi ponovno to potpisao da djeca hrvatskih branitelja i hrvatski branitelji budu smješteni u njihovim objektima.

"Možda me ne bi gonili da sam to potpisao Partizanu iz Beograda. Pošto sam potpisao Hrvatskom dragovoljcu zato me se goni i neka me se goni. Ne mogu me progoniti, ne mogu me osuditi koliko ja njima mogu oprostiti. Moje srce samo zna praštati i ljubiti. Prema tome ja stoički podnosim sve", rekao je Ćesić dodavši da treba poštivati odluku suda.

Prije objave presude novinarima je pokazao fotografiju njega, Franje Tuđmana i Gojka Šuška te je s Kovačevićem pjevao domoljubne pjesme dok ga nije opomenuo pravosudni policajac.

Rojs će se žaliti do Strasbourga, za odvjetnika presuda neodrživa


Ljubo Ćesić Rojs najavio je nakon izricanja presude da će se žaliti sve do Strasbourga, dok je njegov odvjetnik presudu ocijenio pravno neodrživom.

Prema mišljenju njegovog branitelja Željka Olujića presuda je nakon 17 godina dugog postupka pravno neodrživa. Odvjetnik smatra da ima više nego dovoljno pravnih i činjeničnih elemenata koji pokazuju da Ćesić nije kriv.

Dodao je da Ćesić nije osuđen da bi i sebi priskrbio korist nego da je hrvatskim dragovoljcima i invalidima omogućio smještaj u Domu Hrvatske vojske.

Pročitajte više