Lovrić Merzel rodilište u Kutini izgradila bez dozvole Ministarstva zdravlja, a HZZO nije ni zatražila mišljenje

Foto: Hina

RODILIŠTE u Kutini, koje je već adaptirano u Domu zdravlja Kutina i treba se ove godine otvoriti, napravljeno je isključivo na ruku Sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, kojoj je rodilište poslužilo kao predizborno obećanje.

Iako je za rodilište, prema izjavi Ministarstva zdravlja, bilo potrebno Ministarstvu dostaviti mišljenje Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje(HZZO), županica je potpuno zaobišla HZZO.

Nakon što joj je HLK dostavila negativno mišljenje u kojem su istaknuli da opravdanosti za otvaranje rodilišta vrijednog gotovo pet milijuna kuna nema, kako u stručnom tako i ekonomskom smislu, sisačko-moslavačka županica i Linićeva kuma potom nije niti zatražila mišljenje HZZO-a.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije od strane Doma zdravlja Kutina zaprimio zahtjev za mišljenjem HZZO-a o proširenju djelatnosti ustanove na rodilište", stoji u odgovoru HZZO-a.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je pak da u Ministarstvu zdravlja nije zaprimljen zahtjev Doma zdravlja Kutina za proširenjem djelatnosti Doma zdravlja na djelatnost rodilišta te da u važećoj Mreži javnozdravstvene službe u Domu zdravlja Kutina nije predviđen stacionar, odnosno postelje za rodilište.

Ministarstvo zdravlja nije dobilo zahtjev za proširenjem djelatnosti DZ Kutina

Međutim, Sisačko-moslavačka županija je krajem prošle godine, tvrdi Ostojić, dostavila Ministarstvu zdravlja prijedlog za proširenje Mreže javnozdravstvene službe, odnosno prijedlog za uvrštavanje 8 postelja u Domu zdravlja Kutina na lokalitetu Kutina za rodilište. Prijedlog još nije razmatran budući da postupak izmjene Mreže javne zdravstvene službe nije pokrenut.

U Ministarstvu zdravlja Indexu su odgovorili da se postupak proširenja djelatnosti ustanove provodi na temelju zahtjeva ustanove, odnosno osnivača ustanove, što je u ovom slučaju Sisačko-moslavačka županija, budući da su županije osnivači domova zdravlja.

Međutim, isto tako u Ministarstvu naglašavaju da je u postupku proširenja djelatnosti ustanova dužna Ministarstvu zdravlja dostaviti mišljenje nadležne komore, a ako se radi o djelatnosti koja će se obavljati u okviru Mreže javne zdravstvene službe potrebno je dostaviti i mišljenje HZZO-a.

"Zahtjev za proširenje djelatnosti Doma zdravlja Kutina Ministarstvu zdravlja nije dostavljen te se o istome ne vodi nikakav postupak", stoji u odgovoru Ministarstva.

Dakle županica Lovrić Merzel je bez mišljenja i suglasnosti institucija koje su za to zadužene ipak odlučila izgraditi rodilište vrijedno gotovo pet milijuna kuna.

Mame i bebe u opasnosti

Da podsjetimo, HLK otvaranje rodilišta smatra neopravdanim jer se na području Kutine rađa premalo djece da bi bilo potrebno rodilište, budući da ga ionako imaju u 45 minuta udaljenom Sisku, a uz to vanbolničko rodilište (kakvo se predviđa u sklopu DZ Kutina) Pravilnikom ne predviđa postojanje operacijske sale, anesteziološke i transfuziološke službe.

To znači da za sve komplikacije koje bi nastale tijekom poroda u kutinskom rodilištu ne bi mogli pomoći trudnicama nego bi ih morali transportirati u obližnji Sisak čime bi se dodatno ugrožavali životi majke i nerođenog djeteta.

"Obzirom da se danas smatra da je oko 50 posto trudnoća više ili manje rizično, s većom ili manjom patologijom, primarni ginekolozi koji vode trudnoće upućivat će takve trudnice na porod u najbliže bolničko rodilište (gdje su trudnice iz Moslavine rađale i do sada). U slučaju komplikacija na porodu rodilište u Kutini će morati ženu hitno transportirati u najbliže bolničko rodilište, s time da je takav transport daleko vitalno rizičniji od transporta trudnice čiji porod još i nije počeo. Zemljopisni položaj i prometna povezanost Kutine, Novske i Popovače osigurava dovoljno brzi transport gotovo svake trudnice u jedno od najbližih bolničkih rodilišta gdje su žene rađale i do sada", stoji u obrazloženju Povjerenstva HLK Sisačko-moslavačke županije.

Pročitajte više