Luhansk - grad na rubu humanitarne katastrofe

Screenshot: Youtube

GRAD Luhansk, utvrda separatista na istoku Ukrajine, koji je stalno poprište borbi, na rubu je humanitarne katastrofe, lišen vode, struje i opskrbe prehrambenim proizvodima, upozorio je u subotu ured gradonačelnika.

Ta regionalna prijestolnica u blizini ruske granice, u kojoj je prije sukoba živjelo 500.000 stanovnika, pogođena je gotovo stalnim borbama posljednjih tjedana između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

"To što se danas događa u Luhansku pravi je rat u kojem je život izgubilo već 100 mirnih građana", priopćila je lokalna uprava.

"Nakon nekoliko mjeseci (borbi) zbog blokade i neprekidne pucnjave, grad je na rubu humanitarne katastrofe", dodaje se.

Prekinuti su struja, voda, telefonske i internetske veze. Zalihe goriva iscrpljene su, uključivo i za sigurnosne službe. Što se tiče hrane, većina dućana je zatvorena, a u prekidu je i opskrba hranom i pitkom vodom. Plaće i mirovine nisu isplaćene već mjesec dana, a bankomati su prazni.

Agencija France presse navodi da je stanje u subotu nešto mirnije, što je omogućilo međunarodnim stručnjacima da nastave potragu za ostacima žrtava na mjestu na kojem je u srpnju srušen malezijski putnički avion.

Pročitajte više