MOL: Nećemo se odreći upravljačkih prava u Ini! Hrvatska Vlada nas je sprječavala u ulaganjima!

Foto: Arhiva

"NEĆEMO se odreći upravljačkih prava u Ini", rekao je u razgovoru za Reuters predsjednik Nadzornog odbora MOL-a Gyorgy Mosonyi.

Dodao je, međutim, kako MOL može razmotriti neke promjene postojećeg dioničarskog ugovora, kao što je pravo veta, te je optimističan po pitanju postizanja dogovora s hrvatskom Vladom. Odbacio je navode da je mađarska kompanija odgovorna za nedovoljno ulaganje u Inu, poručivši kako ih je u tome sprječavala hrvatska Vlada.

Na pitanje bi li MOL mogao prodati svoj udio u Ini, ako pregovori s Hrvatskom ne uspiju, Mosonyi je odbio odgovoriti. "Apsolutno sam uvjeren da možemo premostiti razlike tijekom uspješnih pregovora", rekao je u intervjuu, dodavši kako očekuje da će pregovori biti zaključeni ove godine.

Grčić: Nismo zadovoljni poslovnim rezultatima i modelom upravljanja Inom

Podsjetimo, dugo iščekivani pregovori između Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora u Ini trebali bi početi 18. rujna. Vladinu stranu će zastupati ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predstojnik Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

"Mi kao suvlasnik Ine, a mislim na državu i Vladu, nismo zadovoljni poslovnim rezultatima i modelom upravljanja Inom i o svim tim aspektima želimo razgovarati s našim partnerima u suvlasništvu Ine", rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.


Hoće li MOL tužiti Hrvatsku zbog plinskog biznisa?

Jedno od teških pitanja o kojima Vlada treba pregovarati s MOL-om je i najavljena MOL-ova tužba oko plinskog biznisa. MOL je spreman sudskim putem tražiti od Hrvatske nadoknadu štete zato što država nikada nije preuzela Inino plinsko poslovanje, iako se na to obvezala još 2009. godine.

Iz Uprave MOL-a za Index su potvrdili da su krajem srpnja poslali pismo hrvatskoj Vladi, u kojem se kažu, spominje da MOL ostaje predan radu s hrvatskom Vladom kako bi se pronašlo prijateljsko i izvedivo rješenje s obzirom na investicije u Hrvatskoj i u Ini. "Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske biti jednako predana tome kao i mi da se susretnemo kako bi raspravljali o budućnosti Ine", stoji u odgovoru Judit Nemeth zadužene za međunarodnu komunikaciju s medijima MOL Grupe.

Iako je, kažu u MOL-u, jasno da je pronalaženje zajedničkog prihvatljivog rješenja u najboljem interesu svih zainteresiranih strana u Ini, MOL priznaje da  također mora zaštititi i svoje interesne skupine, te da bude javno navedena tvrtka. U MOL-u ističu kako imaju određene zakonske obveze prema svojim dioničarima te da žele dalje nastaviti pregovore u dobroj vjeri. "Ukoliko nam to ne uspije moramo poduzeti najprikladnije pravne akcije. Ono što još možemo potvrditi je da je MOL također zatražio savjet u vezi sa svojim ulaganjima u Ini", kažu u MOL-u za Index.

Ministar financija Slavko Linić najavu mađarske naftne tvrtke da će tužiti hrvatsku Vladu zbog ugovora iz 2009. godine ocijenio je kao vrlo ozbiljnu stvar i veliku prijetnju državnom proračunu.

Pročitajte više