MUP i politika: Baldasarovog donatora istraživao suprug SDP-ovke koju je Baldasar postavio u NO Splitske obale

Foto: Hina

ODJEL gospodarskog kriminaliteta Splitske Policijske uprave ima 17 inspektora, ali slučaj je htio da Stipu Mađora, SDP-ovog donatora i pobjednika natječaja za plodouživanje Turističke palače, istražuje inspektor Vjeko Luetić, čija je supruga Marijana Ribičić i sama članica SDP-a i predsjedništva Foruma žena. Vlasnica je agencije Globo Travel, bavi se turizmom pa joj je Ivo Baldasar, kojem je Mađor gotovo pa besplatno štampao plakate za kampanju 2013. godine, ukazao povjerenje smjestivši je u Nadzorni odbor gradske Splitske obale.

Ministar i zamjenik bez komentara

Kako to da se Luetić nije izuzeo iz rada na predmetu s obzirom da je supruga dio aktualne gradske vlasti, a predmet istrage donator i poslovni partner iste te vlasti, nije poznato. Vrh splitske policije ostao je zatečen informacijom, a komentar ili nekakvo suvislo obrazloženje nisu imali ni ministar Ranko Ostojić i njegov zamjenik Evelin Tonković. Obojica su iz Splita pa je teško vjerovati da o ovome ništa ne znaju.

Ovakva situacija posve je nevjerojatna te je nezamisliva u sličnim službama poput Državnog odvjetništva. 

Šest godina traju izvidi privatizacije Slobodne Dalmacije, a Pavićev direktor ministar policije?!

Inspektor Luetić istraživao je od početka godine poslovanje SD Printa u kojem je Mađor od 2012. godine direktor i suvlasnik, dok ostatak vlasništva drži Slobodna Dalmacija d.d., u kojoj je ministar Ostojić nakon privatizacije 2005. godine obnašao dužnost člana Uprave za kadrovska i pravna pitanja pa je svakako upućen u predmet izvida Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje već šest godina provjerava je li privatizacija Slobodne Dalmacije u režiji Nina Pavića i Ive Sanadera bila po zakonu i ugovoru.

Ostojić nije smatrao da su izvidi prepreka za ministarsku dužnost tijela progona koje prikuplja dokaze, a nije se predomislio ni kada se otkrilo da živi u stanu Nina Pavića, suvlasnika Slobodne Dalmacije.

Savršen tajming: Izvješće povoljno za Mađora policija poslala dva dana nakon otvaranja ponuda

Dok SD Print od ulaska Mađora u društvo bilježi sve veći gubitak i manji prihod te je u svibnju završio u programu predstečajne nagodbe sa više od 7 milijuna kuna obaveza, njegov Mađor Company na isti poslovni prihod ima višestruko uvećanu dobit. Radnici su posumnjali na izvlačenje novca pa su zbog toga i prijavili slučaj. Neki koji su razgovarali s Luetićem završili su poslije toga na listi za otkaz.

Luetić je devet mjeseci držao predmet, ispitao Mađora, čekao nalaz Porezne uprave i potom 3. rujna otpremio izvješće prema Državnom odvjetništvu u kojem nije našao elemenata kaznenog djela. Čini se da je tako kazao i Mađoru koji nam je potvrdio da mu je rečeno kako je obrada gotova i kako nema ništa sporno.

Datum otpreme izvješća budi sumnju. Naime, ponude za Turističku palaču otvorene su 1. rujna, a o pobjedniku natječaja javnost je obaviještena tjedan dana kasnije. Mađor se sakrio iza novoosnovanog Valleusa kojeg je dao u ruke pomoćnici Kristini Duši. Kako je upravo njegov Mađor Company osigurao sve potrebne garancije, može se slobodno reći, da je on odabrani plodouživatelj.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će se razotkriti cijela nevješta "maskirovka" Ive Baldasara i desne mu ruke Drage Davidovića koji je Mađoru potpisivao fakture iz izborne kampanje. Vjerojatno se računalo u tom slučaju i na izvješće inspektora Vjeke koje je za Mađora bilo povoljno budući da nisu utvrđene nezakonitosti. Nejasno je i zašto se policija požurila obavijestiti Mađora da je sve gotovo kada slučaj nije prošao koordinaciju s Državnim odvjetništvom. Moguće je da je netko nešto više znao nego što u ovom trenutku vidimo.

Tko se javio Baldasaru kada je nazvao Odjel gospodarskog kriminaliteta?

Sada supruga inspektora Vjeke evidentno postaje problem jer je teško ne posumnjati u objektivnost policijskog postupanja s obzirom na rezultate koji nisu zadovoljili Državno odvjetništvo te preuranjeni nalaz kojim je obradovan Mađor, a vrlo vjerojatno i Baldasar, koji teško da nije imao informacije iz policije o kretanju slučaja protiv budućeg partnera na plodouživanju Turističke palače.

Vjerojatno je i zbog toga bio tako siguran da je danima zvao policiju u Banovinu kako bi istražili natječaj i sve okolnosti. Čak se pohvalio da je pozvao Službu za gospodarski kriminal. Tko mu se javio? Inspektor Vjeko? 

Ogledni primjer kako Ranko Ostojić vidi depolitiziranu policiju

Sada valja pričekati reakciju MUP-a i njihovo objašnjenje ove lakrdije. Neka objasne zašto je poslovanje SD Printa, koji gratis štampa plakate Baldasaru, istraživao inspektor čiju je suprugu SDP-ovku Baldasar stavio u Nadzorni odbor Splitske obale.

Ovaj slučaj bi valjda trebao biti primjer kako ministar Ranko Ostojić zamišlja depolitiziranu policiju. To mu je bio glavni cilj kao SDP-ovog ravnatelja policije, dok sada kao ministar voli reći da se ne miješa u rad policije. Što bi tek bilo da se miješa?  

Pročitajte više