MUP potvrdio: Pet uhićenih zbog ratnih zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu

RANO jutros počela su nova uhićenja zbog ratnih zločina počinjenih u akciji Medački džep.

Iz MUP-a su potvrdili da su uhićena petorica bivših hrvatskih vojnika koje se sumnjiči za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu u rujnu 1993.

Doznajemo da su dvije osobe uhićene u Gospiću, a ostali u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu. Osim Josipa Krmpotića, zapovjednika izviđačkog voda Devete gardijske brigade, uhićeni su još Velibor Šolaja, Ivan Jurković i Miroslav Petti. Identitet uhićenih policija nije potvrdila. Akciju su izvele interventne postrojbe MUP-a, a svi privedeni su u sjedištu Kriminalističke policije u Heinzlovoj.

Nije poznato što im se točno stavlja na teret, no neslužbeno se doznaje da je riječ o neposrednim počiniteljima zločina koje je otkrila policija te da ih se tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika. Slučaj vodi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Nakon kriminalističkog istraživanja bit će privedeni u pritvor, a sutra se očekuje njihovo ispitivanje u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Zapovjedi stizale od Janka Bobetka i Mladena Markača

Za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. godine je na šest godina zatvora bio osuđen Mirko Norac, dok je Rahim Ademi oslobođen optužbi.

Suđenje za ratne zločine u Medačkom džepu bio je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu. Na sudu je ustanovljeno da je Davor Domazet Lošo kao izaslanik NGSHV-a u akciji Džep 93 imao zapovjedne, a ne savjetodavne ovlasti. Lošo je zapovjedi primao izravno od Janka Bobetka.

Sud je ustanovio i da je Specijalnom policijom u akciji Džep 93 zapovijedao Željko Sačić, koji je zapovijedi primao isključivo od Mladena Markača, javlja HRT.

Pročitajte više