Matić izbacuje Glogoškog iz kuće u Zaprešiću, šatordžije najavili press konferenciju

Foto: FAH

"TO JE nevjerojatno i skandalozno. Ja ću već sljedećeg tjedna staviti van snage taj pravilnik iz 2007. godine i napisati novi pravilnik", izjavio je za Dnevnik HRT-a ministar branitelja Predrag Matić komentirajući okupaciju kuće u Zaprešiću od strane Đure Glogoškog.

Vrata kuće u Zaprešiću u kojoj je Glogoški provodio noći nakon što bi završio sa svojim dnevnim aktivnostima u šatoru danas su bila zaključana. No, susjedi potvrđuju da je lider šatorskog prosvjeda zadnjih mjeseci u večernjim satima redovito dolazio u kuću na adresi Ulica Ljudevita Gaja 27.

> VIDEO Šator je predstava, Glogoški spava u kući u Zaprešiću

> Ministarstvo branitelja: Ključeve kuće u Zaprešiću uzeli su nam još prije pola godine i od tada ih nisu vratili

U petak je, podsjećamo, otkriveno da Glogoški zadnjih pet mjeseci nije spavao u šatoru u Savskoj ulici, već u kući u Zaprešiću koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, a namijenjena je za smještaj stopostotnih ratnih vojnih invalida koji u Zagreb dolaze na liječničke preglede.

"Kuća je izgrađena po Programu Vlade RH za stambeno zbrinjavanje HRVI 100 posto - I. skupine. Odlukom od 13. srpnja 2007. godine tadašnje potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, kuća je upisana u evidenciju stanova i zgrada tadašnjeg MOBMS-a i Ministarstvo se obavezalo na plaćanje svih režijskih troškova (struja, voda, plin, grijanje, kom. naknade i dr.) te tekućih troškova održavanja kuće", rečeno je Indexu iz Ministarstva branitelja kada smo ih upitali kako je moguće da kuću u Zaprešiću na adresi Ljudevita Gaja 27 koristi Glogoški.

Kosor: Nitko nikad nije mislio da bi to bila kuća za smještaj jedne osobe

Činjenicom da je Glogoški prisvojio kuću namijenjenu smještaju stopostotnih invalida i njihovih obitelji za vrijeme liječničkih pregleda u Zagrebu zgrožena je i Jadranka Kosor, koja je 2007. upravo s Glogoškim potpisala sporazum o uvjetima korištenja ove kuće.

"Sporazum vrlo jasno govori tko, kako, kada i u kojim uvjetima može koristiti kuću. Ona je namijenjena stopostotnim invalidima za vrijeme boravka u Zagrebu zbog liječničkih pregleda i ni za što drugo. Nitko nikad nije mislio da bi to bila kuća za smještaj jedne osobe", izjavila je Kosor.

Matićevo ministarstvo davat će dozvolu za korištenje kuće

Kako se doznaje iz Ministarstva branitelja, invalidi koji ubuduće žele koristiti kuću u Zaprešiću, iz koje se Glogoški sada mora iseliti, morat će se obratiti za to zaduženom povjerenstvu u Matićevom ministarstvu. Odluku o davanju kuće na korištenje povjerenstvo Ministarstva branitelja donosit će temeljem liječničke dokumentacije.

Sramotnu uzurpaciju državne kuće u Zaprešiću Glogoški danas nije želio komentirati. Očekuje se da će se šatordžije o ovoj temi očitovati na konferenciji za novinare koja će se u šatoru održati sutra u 11 sati. Navodno će šatordžije na press konferenciji poručiti da je protiv Glogoškog pokrenuta hajka zato što su najavili da će u travnju organizirati niz prosvjeda diljem Hrvatske.

Pročitajte više