Matijašević Kolindi i Milanoviću: Dok smo u teškoj gospodarskoj situaciji, suzbite ego

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević pozvao je danas predsjednika Vlade i predsjednicu Republike da zbog izuzetno teške situacije u hrvatskom gospodarstvu, izravno ugroženih brojnih poduzeća i radnih mjesta, te sprječavanja financijskog sloma države, suzbiju ego i odgovorno obnašaju zadaće koje su im povjerili građani.

Ovih dana svjedočimo nadmudrivanju dvoje vodećih ljudi u državi, jeftinoj demagogiji, prepucavanju pismima i izjavama koja se u sumornim okolnostima prelamaju preko leđa građana i radnika. Krajnji je čas da predsjednica države i predsjednik Vlade sjednu za stol i angažiraju struku i pokušaju ubrzano pronaći rješenje za kataklizmu koja nam se događa, poručio je Matijašević na konferenciji za novinare.

Dok se oni nadmudruju izravno su ugrožena radna mjesta u Imunološkom zavodu, TLM-u, TESU iz Pule, MID-u iz 3. maja, Kaštelanskim staklenicima i brojnim drugim tvrtkama. Trenutno je više od 35.000 poslovnih subjekata u kojima radi više od 13.000 zaposlenih blokirano duže od mjesec dana, kaže predsjednik HURS-a.

Šteta nastala gubitkom oko 200.000 radnih mjesta u realnom sektoru je neprocjenjiva, a takva će biti i ako se tim poduzećima ne pruži pomoć u konstruktivnom ozračju svih političkih aktera.

"Država s ovakvom strukturom zaposlenih nema šanse za napredak"

Pitanje dana je kada će u Hrvatskoj broj zaposlenih pasti ispod 1,3 milijuna, a proizvodni radnici, na čijim leđima živi država od 4,5 milijuna stanovnika s 576 gradova i općina i brojnim administrativnim aparatom, čine tek oko trećine zaposlenih.


Dakle, tek nešto manje od 500.000 zaposlenih radi i stvara nove proizvode i pokušava biti konkuretno. Država u kojoj je takva struktura zaposlenih nema šanse za egzistenciju i napredak, upozorio je Matijašević.

"Zakon protiv referenduma"

Također je kritizirao predloženi Zakon o referendumu koji se može slobodno nazvati "zakonom protiv referenduma", jer onemogućava građanima da svoje potpise daju na trgovima i ulicama diljem Hrvatske.

To je onemogućavanje građana da budu korektiv vlasti, a naprasan postupak u Saboru ima za cilj onemogućiti građane u protivljenju eksploataciji Jadrana, smatra Matijašević.

Pročitajte više