Merkel i Rajoy podržavaju štednju u Europi: "Reforme su ponekad teške, ali upravo one jačaju gospodarstvo"

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i španjolski premijer Mariano Rajoy zauzeli su se u ponedjeljak za nastavak strukturnih reformi i politike štednje u Europi, unatoč kritikama Francuske i Italije.

"Treba nastaviti s politikama stabilizacije proračuna", rekao je Rajoy na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel u Santiago de Compostelu, gradu na sjeverozapadu Španjolske odakle potječe španjolski premijer. "Javni deficit mora biti razuman, kao i dug", rekao je.

Rajoy je također istaknuo potrebu "provedbe strukturnih reformi". "Strukturne reforme su ponekad teške, ponekad su složene i teško objašnjive, ali upravo one jačaju konkurentnost gospodarstva i razine blagostanja i bogatstva" kao i zaposlenosti.

To je omogućilo oporavak Španjolskoj, gdje je rast u drugom tromjesečju iznosio 0,6 posto, a nezaposlenost pala ispod 25 posto, nakon dvije recesije u pet godina, istaknuo je.

"Dijelim mišljenje Mariana Rajoya kad je riječ o kombinaciji proračunske štednje i reformi", kazala je Merkel.

Nisu željeli komentirati napade francuskog ministra gospodarstva Arnauda Montebourga na Njemačku i štednju u Europi ovog vikenda, zbog čega je pala francuska vlada.

"Apsolutno vjerujem u spremnost premijera Manuela Vallsa, jer mi je on to kazao, da će provesti reforme i nastaviti raditi kako bi mogao ispuniti svoje obveze prema Europi", rekao je Rajoy.

"Želim francuskom predsjedniku da uspije u svojoj reformskoj agendi", ali "nećemo komentirati te događaje", kazala je Merkel.

Pročitajte više