Merkel obećala Južnoj Koreji pomoć pri ujedinjenju

Foto: Guliver image/Getty images

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel obećala je u srijedu južnokorejskoj predsjednici Park Geun-Hye da će Njemačka pomoći u ujedinjenju podijeljena korejskog poluotoka.

"Želimo snažno poduprijeti Koreju u vezi s tim važnim pitanjem" ujedinjenja, istaknula je kancelarka na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s južnokorejskom čelnicom Park Geun-Hye.

"Njemačka je četrdeset godina bila podijeljena i Koreja je u istoj situaciji već 70 godina. Zato želimo, to je naša zadaća i dužnost, pomoći onima koji žele uspostaviti nacionalno jedinstvo", dodala je kancelarka koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj a svoju političku karijeru je počela nakon pada Berlinskog zida 9. studenoga 1989.

"I naši ministri vanjskih poslova će razgovarati o ujedinjenju", dodala je u prigodi četverodnevna posjeta korejske predsjednice Njemačkoj.

"Jako se veselim što sam u Njemačkoj u ovoj važnoj godini" kada se obilježava 25. obljetnica pada Berlinskoga zida, istaknula je pak južnokorejska čelnica.

Njemačka i Južna Koreja su "posebno povezane" zbog "bolnog iskustva podijeljenosti", rekla je također, dodavši da je njemačko ujedinjenje 3. listopada 1990. "primjer za mirno ujedinjenje" Koreja.






 

Pročitajte više