Merkel odgovorila na kritike: Njemačka ne ovisi o ruskom plinu

Foto: Guliver Image/Getty Images

NJEMAČKA ne ovisi o isporukama ruskog plina i ne očekuje probleme u opskrbi, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za njemački tisak u četvrtak.

"Oko 35 posto plina kojim se opskrbljujemo dolazi iz Rusije, to nas ne čini ovisnima", izjavila je Merkel u intervjuu dnevniku Passauer Neue Presse (PNP). "Njemačke tvrtke računale su svjesno na ruski plin. Potpisani su ugovori, neki dugoročni i dosad je Rusija uvijek isporučivala", dodala je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka kancelarka odgovorila je tako izravno na kritike poljskog premijera Donalda Tuska koji je u ponedjeljak rekao da bi "ovisnost Njemačke o ruskom plinu mogla realno ograničiti suverenitet Europe" spram Moskve, posebice glede pitanja Ukrajine.

Merkel i Tusk susreli su se u srijedu u Varšavi i najavili da EU namjerava usvojiti novi niz sankcija protiv Rusije radi pritiska u korist dijaloga s ukrajinskom vladom.

U razgovoru za PNP Merkel poziva ponovno Moskvu da "poštuje ukrajinski suverenitet i teritorij" i ponovno naziva pripojenje Krima "suprotnim međunarodnom pravu". "Granice se ne smiju jednostrano mijenjati", rekla je ona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara