Merkel u Moskvi: Žao mi je što još nema primirja u Ukrajini

Foto: FAH

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel u nedjelju je u Moskvi izrazila žaljenje što u Ukrajini još uvijek nema primirja, unatoč tomu što je na snagu stupilo krajem veljače nakon postizanja dogovora Minsk 2 čiji je cilj okončati sukob između Kijeva i proruskih separatista.

"Do danas u Ukrajini nema primirja", rekla je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javlja France Presse.

"Svakodnevno dobivamo izvješća OESS-a u kojima se na objektivan način pojašnjava zbog čega se prekid vatre ne poštuje. Ne možemo kazati da jedna strana u potpunosti poštuje uvjete sporazuma, a druga ne", rekla je kancelarka.

Primirje i dalje krhko

Dogovor o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, gdje je u oružanom sukobu između Kijeva i proruskih separatista ubijeno više od 6200 ljudi u nešto manje od godinu dana, na snagu je stupio nakon zaključenja mirovnog sporazuma Minsk 2, kojemu su prethodili maratonski diplomatski dogovori između Merkel, Putina, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i ukrajinskog Petra Porošenka.

Unatoč tomu sporadični sukobi redoviti su na istoku zemlje, a prije nekoliko dana pojačani su, među ostalim i na području separatističkog uporišta Donecka.

Njemačka kancelarka u Moskvu je doputovala u nedjelju, dan nakon vojne parade kojom je obilježena sedamdeseta godišnjica pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Putin: Stanje u Ukrajini je mirnije

"Unatoč svim poteškoćama mirovni proces pokrenut u Minsku napreduje..., a stanje u Ukrajini je mirnije. Kada su posrijedi primjedbe na poštivanje ili nepoštivanje dogovora iz Minska, one dolaze s obiju strana", žale se i separatisti i Kijev, rekao je Vladimir Putin.


"Uvjeren sam da se dugoročno rješenje problema može postići samo izravnim dijalogom Kijeva i separatista", smatra te dodaje da će Rusija učiniti sve što može kako bi pridonijela tomu.

Merkel: Moramo učiti od povijesti

Odnosi između Rusije i Njemačke, koji imaju trgovinsku razmjenu od više milijarda eura, duboko su potonuli zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i potpore separatistima. Berlin snažno podržava zapadne gospodarske sankcije koje su nakon ankesije Krima i sukoba na istoku Ukrajine nametnute Rusiji, piše Reuters.

"Ipak povijesna je lekcija da moramo pokušati sve kako bismo riješili sukobe, koliko god teški izgledali, miroljubivo i dijalogom a to znači diplomatski", rekla je Merkel.

Prije njihova razgovora Putin i Merkel su sudjelovali u svečanosti polaganju vijenaca na grob neznana vojnika kod zidina Kremlja.

Pročitajte više