Merkelici dosta suludih očekivanja: Njemačka ne može sama spasiti Europu

NJEMAČKA je moćna, ali ne može sama riješiti krizu u eurozoni, kazala je kancelarka Angela Merkel zastupnicima u Bundestagu, pritom pozvavši na političko jedinstvo ususret sastanka zemalja G20.

"Svima onima koji ovih dana ponovno gledaju u Njemačku i očekuju jednostavno rješenje, svima onima koji Njemačku pokušavaju uvjeriti o euroobveznicama, stabilizacijskim fondovima, shemama garancije depozita, još više milijardi u slično, kažem samo jedno: Njemačka je jaka, Njemačka je ekonomski motor i stup stabilnosti Europe. Ali čak ni naše moći nisu neograničene. Zato i imamo posebnu odgovornost kao najjača ekonomija Europe da te moći koristimo na način koji budi kredibilitet... Ne da ih precjenjujemo, već da idemo korak po korak prema političkoj uniji", kazala je Merkel.

Međutim, tu taktiku korak-po-korak, po kojoj je Merkel postala poznata, sve više u pitanje dovodi tržište, koji ima svoju dinamiku i ne čeka da Merkel iskorača sve što treba. Tako su jučer prinosi na španjolske obveznice probili kritičnu granicu od sedam posto. Sve iznad sedam posto smatra se "zonom bailouta", jer su Grčka, Portugal i Irska spas tražili baš nakon što su im prinosi išli preko te granice.

Ipak, Merkel to ne brine previše. Kazala je kako Španjolska radi prave stvari, ali i da mora izaći na kraj s posljedicama sloma tržišta nekretnina kojeg su uzrokovali neodgovorni potezi u zadnjih deset godina". Pritom je pozdravila odluku španjolskih vlasti da za svoj bankarski sektor osiguraju bailout od 100 milijardi eura. El Mundo piše kako je Merkel i bivšeg premijera Zapatera pritiskala da prihvati bailout za banke.

Pročitajte više