Mianmar pred reformama: Stigne li se Ustav promijeniti prije izbora?

Foto: FAH

IANMARSKA aktivistica Aung San Suu Kyi pristala je sudjelovati u petak na sastanku na vrhu, na poziv predsjednika Theina Seina, godinu dana prije parlamentarnih izbora koje pomno prati Washington i uoči sastanka predsjednik Barack Obama telefonski je s njima razgovarao.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i predsjednik reformator ušli su zajedno u dvoranu za sastanke, pred brojnim međunarodnim tiskom pozvanim u Naypyidaw, glavni grad Mianmara. Do polovice dana ništa nije procurilo o sadržaju razgovora.

Obama pozivom podržao reforme

Nekoliko sati ranije Barack Obama nazvao je mianmarskog kolegu da pozdravi organizaciju tog summita, a pozvao ga je i da pomogne smanjiti etničke napetosti u zemlji i podupre građanska i politička prava muslimanske manjine Rohingya.

Američki predsjednik, koji bi sredinom studenoga trebao doputovati u Mianmar, razgovarao je telefonski i s Aung San Suu Kyi. S njom je razmotrio načine na koje bi Washington mogao "podržati napore oko promicanja otvorenijeg političkog ozračja".

U razgovoru s bivšim generalom Theinom Seinom, koji je obećao slobodne izbore, Obama "je naglasio potrebu otvorenog i vjerodostojnog postupka organiziranja parlamentarnih izbora 2015."

Suu Kyi moguća predsjednica

Nacionalna liga za demokraciju zastupnice Suu Kyi sklona je tom glasovanju, što bi omogućilo, jednom kada ta stranka bude većinska u parlamentu, izabrati za predsjednicu Suu Kyi.


Ustav, koji datira iz doba hunte, sastavljen je tako da onemogući dolazak na vlast Suu Kyi. U njemu se kaže da tkogod se vjenča sa strancem ili ima djecu nacionalnosti koja nije mianmarska ne može zauzeti najvišu funkciju, što je slučaj Aung San Suu Kyi, udovice Britanca.

Rad na promjenama Ustava

To je prvi put da se susret te širine, sa svim političkim akterima, organizira nakon raspada vojne hunte 2011. godine.

Parlamentarno povjerenstvo mjesecima radi na ispitivanju moguće promjene Ustava prije parlamentarnih izbora, ali zasad nema rezultata.
 

Pročitajte više