VIDEO Objavljena emotivna reklama za EU izbore, pogledajte

Screenshot: Europski parlament

Ključna faza nestranačke, institucionalne kampanje za izbore za Europski parlament, počela je danas, a svrha joj je potaknuti što veći broj birača da izađu na izbore 9. lipnja, rekla je voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak.

"Danas naša glavna poruka kampanje dobiva onaj drugi, glavni dio, a to je 'Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost', što je i službeni slogan kampanje Europskog parlamenta, koja se provodi u svih 27 država članica Europske unije", rekla je Ljubić Kutnjak na predstavljanju kampanje u Zagrebu.

 

Europski parlament ističe važnost demokracije i kolektivnu odgovornost "svih nas građana" da se demokracija održi i zaštiti, dodala je Ljubić Kutnjak.

"Vjerujemo da demokracija nije samo temeljno pravo već i zajednička odgovornost svih nas jer je glasanje upravo najzdraviji način korištenja te odgovornosti", pojasnila je.

"Iz prve ruke govore o ograničenju osobnih sloboda, iskustvu života pod represivnim režimima te svoje unuke i buduće generacije žele podsjetiti da se demokracija ne smije uzimati zdravo za gotovo", kazala je Ljubić Kutnjak.

Jedna od žena u videu se obraća svom unuku na francuskom jeziku i prisjeća se događaja 17. lipnja 1940. kada je nacistička Njemačka napadala Francusku.

"Imala sam 11 godina kad je rat počeo i 12 kad su stigli vojnici. Bili su posvuda. Sišla sam sa zdjelom za voće i izašla u vrt. Mama je ubijena dok je ležala na meni da me zaštiti. Znaš, kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja", rekla je.

"Sloboda i demokracija nisu uvijek bile tu"

Druga pak je na poljskom jeziku svom unuku poručila da "sloboda i demokracija nisu uvijek bile tu i da ih vrlo brzo možemo izgubiti".

"Na meni je. Na nama je i našoj demokraciji. U Europi", zaključio je njen unuk.

Božidar Jančiković, koji je sa svojom unukom Janom sudjelovao u izradi filma, rekao je na predstavljanju kampanje da je on živio i školovao se unutar Hrvatske u sklopu Jugoslavije te da je "zapravo građanin Hrvatske", a da je njegova unuka "građanka Europe".

"Bio sam duboko impresioniran prisutnim ljudima (na snimanju filma). Većina je potpuno shvaćala da je jedno potpuno novo vrijeme, koje ne dolazi samo od sebe, za koje se mora zalagati. Jedna od najjednostavnijih stvari je da se izlazi na izbore. U principu sam veliki protivnik neizlaženja na izbore, ne samo europske, nego i naše domaće. To smatram na neki način društvenom neodgovornošću", rekao je Jančiković.

Pozvao je sve da izađu na izbore i da se založe "u svojim mogućnostima da ta zajednica funkcionira najbolje što može".

"Treba izaći jer u svijetu i dalje ima mjesta gdje to nije moguće"

Njegova 18-godišnja unuka Jana, koja će ove godine prvi put moći glasati na europskim izborima, rekla je da se slaže sa svime što je rekao njen djed.

"Glasanje je jedna velika privilegija koju ljudi nisu uvijek imali i mislim da je poruka jednostavna: samo treba izaći jer u svijetu i dalje ima mjesta gdje to nije moguće", kazala je Jana.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja, a posljednje istraživanje Eurobarometra ukazuje na pozitivne trendove kada je riječ o ključnim indikatorima.

U Hrvatskoj 61 posto ispitanika kaže da ih zanimaju europski izbori, a 57 posto građana ističe da bi izašli na izbore da se oni održavaju idući tjedan, a velika većina građana, njih 83 posto, smatra da Hrvatska ima koristi od članstva u Uniji, ističe se u priopćenju Ureda EP-a u Hrvatskoj.

Pročitajte više