Milanović donosi darove: Za školovanje Hrvata u Australiji dajemo 2,26 milijuna kuna

Foto: Hina

ZORAN MILANOVIĆ u Australiju neće doći praznih ruku. U maniri dobrog gosta, hrvatskoj zajednici u Australiji Milanović donosi nimalo jeftin poklon: sa sobom nosi ugovor temeljem kojeg će Hrvatska u narednih pet godina subvencionirati visokoškolsko obrazovanje australskih Hrvata cifrom od 450.000 australskih dolara, odnosno 2.268.000 kuna.

> Ugovor o financiranju hrvatskih studija u Australiji

Uoči Milanovićevog dvotjednog puta u Australiju održana je, naime, telefonska sjednica Vlade na kojoj je prihvaćen Nacrt sporazuma između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te  Hrvatske znanstvene zaklade, Parramatta, New South Wales, Australija i Sveučilišta Macquarie, Sydney, New South Wales, Australija, o potpori Centru hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie.

Godišnje dajemo 756 tisuća kuna

Temeljem ovog ugovora spomenutom će se sveučilištu, iz hrvatskog državnog proračuna, u razdoblju od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2019. isplaćivati 150.000 australskih dolara godišnje. Prema srednjem tečaju današnje HNB-ove tečajne liste, radi se o godišnjoj sumi od 756.000 kuna.


U obrazloženju ove odluke navodi se da Centar hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Australiji postoji od 1994. godine, surađuje s hrvatskim sveučilištima u Splitu i Zagrebu, a Hrvatska ga subvencionira još od 2000. godine kada je potpisan prvi ugovor o suradnji. Trenutno je važeći desetogodišnji ugovor iz 24. travnja 2003. godine, koji je potpisan između Sveučilišta Macquarie i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Eto čemu služi Državni ured za Hrvate izvan RH

S obzirom da će ovaj ugovor isteći krajem godine, hrvatska vlada pravodobno ga je odlučila produžiti, upravo uoči Milanovićevog posjeta Australiji. Štoviše, odlučeno je i da će se godišnji iznos subvencije povećati: do sada je obrazovanje australskih Hrvata mecenski darivalo samo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, a sada se uključuje i Državni ured za Hrvate izvan RH.

Prema ugovoru, ovaj će ured godišnje donirati 50.000 australskih dolara, dok će ministarstvo Željka Jovanovića za sveučilišno obrazovanje mladih Australaca koji se zanimaju za hrvatske studije izdvajati 100.000 dolara godišnje. Godišnji iznos od 150.000 dolara pokriva oko 50 posto ukupnih troškova Centra hrvatskih studija, a ostalih 50 posto dolazi iz studentskih školarina i Zaklade hrvatskih studija.

"S povećanjem sredstava iz potpore Vlade RH Centar u sljedećem petogodišnjem razdoblju namjerava značajno unaprijediti svoje nastavne i znanstvene kapacitete. Nastavni kapaciteti će se unaprijediti kroz reorganizaciju i restrukturiranje kolegija koji se bave hrvatskom kulturom i poviješću. Cilj je ponuditi atraktivnije kolegije koji će privući veći broj studenata hrvatskog ali i nehrvatskog podrijetla, i osigurati regrutiranje i produkciju poslijediplomskih studenata. Time će se osigurati veći prihodi od školarina, ali i dati poticaj za veći upis u jezične kolegije koji i dalje ostaju temelj Centra hrvatskih studija. U znanstvenom kontekstu Centar će nastojati postati centrom izvrsnosti kroz povećanje znanstvenih kapaciteta, broja i kvalitete publikacija, te unaprjeđenju znanstvene suradnje s institucijama u Hrvatskoj, u Australiji i drugdje u svijetu", navodi se u Vladinom obrazloženju.

Pročitajte više