Milanović i Pusić na turneji po Baltiku: Hoćemo li dobiti "recept" za spas od bankrota?

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović danas boravi u Latviji. Sastaje se s latvijskim kolegom, s kojim će, očekivano razgovarati o bilateralnoj suradnji, ali i o onome što se događa u Hrvatskoj nakon ulaska u Europsku uniju.

Ovo je prvi bilateralni sastanak na najvišoj razini dužnosnika dviju zemalja, nakon što je Hrvatska pristupila Uniji u srpnju ove godine. Posjet Latviji bit će prilika Milanoviću da iz prve ruke dozna kako se ova baltička zemlja uspjela othrvati bankrotu. Prije četiri godine Latvija se borila s dubokom recesijom i masovnim prosvjedima građana. No, onda su uvedene stroge mjere štednje, koje su između ostalog uključivale rezanje plaća i veliko otpuštanje u državnom sektoru.

Latvija danas bilježi gospodarski uzlet, pala im je nezaposlenost, a 1. siječnja iduće godine postaju članica eurozone. Ipak, analitičari smatraju da su oštri rezovi latvijske Vlade uzrokovali egzodus Latvijaca u druge zemlje što je, smatraju, dovelo do smanjenja nezaposlenosti.

Na putu je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja boravi u Litvi gdje će između ostalog sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova, a u čijem će središtu biti Sirija. Sastanku bi se sutra mogao pridružiti i američki državni tajnik John Kerry.

Pročitajte više