Milanović o Varginom izletu, druženju s Holy i rastu izvoza u - Turkmenistan

Foto: Twitter/Vlada HR

PREMIJER Milanović gostovao je u Dnevniku plus HRT-a. Komentirao je Vargin izlet u Italiju, druženje s Mirelom Holy i gospodarske prilike u Hrvatskoj.

Iako je Mirela Holy jasno i glasno rekla da neće koalirati sa SDP-om, unatoč privatnom druženju s Milanovićem, premijer je rekao da bivšu ministricu uskoro očekuje pitanje: "Hoće li dopustiti da se stranka koja je opljačkala Hrvatsku vrati na vlast?".

"Mi se znamo godinama, u politici smo bili vrlo bliski suradnici, meni je sad žao. Nije mi žao što sam ljestvicu tako visoko podigao. Mi o suradnji stranaka ne razgovaramo. U nekim stvarima se ne slažemo, ona ima odgovornost. Hoće li dopustiti da se jedna stranka koja je pljačkala Hrvatsku vrati na vlast, to je pitanje", rekao je Milanović o prijateljstvu s Holy.

Vlada nije svemoćna, ali je Vlada odgovorna

Na pitanje kako komentira poteze Vlade kaže: "Morate se uvijek preispitivati, kako čovjek, i kao Vlada, uvijek morate postaviti više ciljeve.  Da, naravno da uvijek može bolje. Pogotovo u ovoj situaciji. Europa je na rubu recesije, mi smo već godinama u nekakvom balansu, sve stagnira, ali dok ne bude rasta nitko neće biti zadovoljan."

Na pitanje što je loše napravila njegova vlada, Milanović je rekao da mu je drago što se nije radilo na štetu ljudi. "Imamo manje ili više uspješnih mjera, ima mjera koje želiš ali ti okolnosti stoje na putu, npr. referendumske inicijative. Vlada nije svemoćna, ali je Vlada odgovorna," ocijenio je premijer.

Zašto nema rasta?

Milanović je za izostanak rasta okrivio krizu u Europi i nedostatak novaca za kapitalne projekte. "Vidite kakvo je stanje u EU. Mi smo iscrpili svoj rast, rast u građevini je došao do plafona.... Sada nam raste izvoz.. BIli smo u Turkmenistanu prije par dana, prodajemo tamo, to su likvidna tržišta - za to se treba malo potruditi. Brodogradnja je važna za izvoz. Ako gospodarski rast bude iznad 0% i počne se smanjivati broj zaposlenih to nije uspjeh."

O izostanku bolnih rezova

Premijer je dobio priliku i da iznese stav o izostanku bolnih rezova. "Pogledajmo oko sebe, pogledajte u kakvim problemima je Italija, koja je bogatija od nas... Što smo trebali napraviti, otpustiti 50 tisuća ljudi? Kako neki u Hrvatskoj kukaju da im Vlada uzima ovo, ono... Jesam li ja kad kukao da nam Merkel, Njemačka, ili EU nešto uzimaju?" kazao je Milanović i dodao da vjeruje u oporavak i gospodarski rast.

"Hrvatska je najbolja u ovom dijelu Europe," poručio je.

O službenom putu ministra Varge

"To je teško precizno regulirati, ali ministri kad idu na godišnji odmor, ili na nešto što je stvarno privatno, bi se trebali nekako snaći i to je to. To je stvar osjećaja, a što je konkretno on tamo radio, navodno je imao neko predavanje... sljedeći put će biti pametniji, ali dobro je da se tu vrši pritisak, da se stalno gleda, jer znamo što je bilo ranije. Pljačkalo se, otimalo se, milijuni su ukradeni, neke stvari su na sudu, neke su u istrazi. Dakle ljudi imaju pravo biti iritirani time što netko ide s vozačem na skijanje, pa makar tamo imao predavanje kao ministar", zaključio je premijer Milanović.

Pročitajte više