Milanović o rezanju plaća: Žao mi je što to nismo učinili mnogo ranije

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

DANAŠNJU sjednicu vlade premijer Zoran Milanović otvorio je objašnjenjem vlastite odluke o smanjenju bruto plaća zaposlenima u javnoj i državnoj upravi za tri posto. "Žalim što sam neke poteze presporo povlačio i što ovu odluku nismo ranije donijeli", kazao je Milanović.

"Naravno da nisam očekivao aplauz, no, reakcije političke oporbe su standardno agresivne i vrlo nesuvisle. Poslodavci su ti koji osiguravaju tok novca, a oni smatraju da smo trebali rezati više i još ranije. Istina nije uvijek potpuno na sredini, ali netko mora tražiti taj javni interes", objasnio je premijer.

Dodao je i da je Hrvatska godinama imala preveliku javnu potrošnju te da je njegova Vlada uspjela smanjiti deficit s 15 na 10 milijardi kuna. Objasnio je kako ništa ne zamjera Vladi, ali da smatra da su ovu odluku trebali donijeti u prvih mjesec dana mandata.

"Standardi radnika u Hrvatskoj nikada neće pasti na razinu afričkih država, ali radno zakonodavstvo mora biti fleksibilnije", zaključio je. Kazao je i da se neke stvari moraju promijeniti jer se bivše vlasti nisu s tim uhvatile ukoštac. Ne bježi od reakcija, poručuje, bilo ih je i bit će ih.

"I ako se želiš dopasti svima, na kraju ćeš se svima zamjeriti. To je lekcija koju sam naučio i prije ulaska u politiku", rekao je Milanović.

Vlada je danas dopunila Odluku o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava. Premijer Milanović poručio je nadzornim odborima da "budu vrlo strogi u procjeni što je plan restrukturiranja i kakvi su poslovni rezultati".

"Tu očekujem vrlo stroge kriteriji. Prema gospodarskoj situaciji, pitanje je tko je zaslužio bonus", kazao je premijer.

 

Pročitajte više