Milanović otkrio kad ćemo na izbore i napao Karamarka: Izađi iz te mišje rupe u koju si se sakrio

Foto: FAH

ZORAN MILANOVIĆ nastavlja s predizbornom turnejom po Hrvatskoj. U društvu ministara Borisa Lalovca, Branka Grčića i Darka Lorencina posjetio je Split, te usput dao intervju za Radio Dalmaciju u kojem se oštro obrušio na Tomislava Karamarka.

Odgovorio je Milanović na Karamarkovu tvrdnju da na izbore treba izaći što prije i da će HDZ na njima sigurno pobijediti. Šefa HDZ-a opisao je kao kukavicu koja izbjegava predizborno sučeljavanje s konkurencijom.

"On navodno želi biti hrvatski premijer. Mislim da je vrijeme da izađe iz te mišje rupe u kojoj se sakrio. Znate onu pjesmu od Rundeka, izađi i bori se, u ovom gradu ima mjesta ili nema mjesta... Neka izađe vani i neka se konačno suoči, ne mora doći na debatu. Na kraju krajeva, ne mora ništa jer to je njegova stvar ali me čudi da netko tko želi biti hrvatski premijer, dakle predsjednik Vlade i snositi daleko najveću odgovornost za društveni i ekonomski razvoj, socijalno stanje, političko stanje, da se toliko skriva od konkurencije i javnosti", rekao je Milanović.

Izbori na jesen

I dalje Milanović nije želio otkriti točan datum izbora, ali sugerirao je da su jučerašnja špekuliranja o tome da ćemo na birališta sredinom studenog najvjerojatnije točna. Vlada je, podsjećamo, zatražila izvanrednu sjednicu Sabora pa će se zastupnici u klupe vratiti 8. studenog, tjedan dana ranije nego što je bilo predviđeno.

"Mogu ovdje svečano reći da će izbora ipak biti, Sabor će se raspustiti vrlo brzo, počinjemo tjedan ranije s radom da bi smo prije završili s paketom zakona koje držimo bitnima da zaokružimo nekakav opus. Tamo negdje na jesen idemo na izbore ali to je puno manje bitno građanima nego novinarima", kazao je Milanović.

Koalicija s IDS-om moguća i nakon izbora

U Splitu se Milanović sastao i s gradonačelnikom Ivom Baldasarom. U zadnje vrijeme aktivne su špekulacije o tome hoće li SDP-ovu listu u devetoj izbornoj jedinici nositi Baldasar ili pak ministar Ranko Ostojić. Milanović tvrdi da s Baldasarom o tome danas nije razgovarao. Osvrnuo se još jednom i na suradnju s IDS-om, kazavši kako je moguće koaliciju s njima sklopiti i nakon izbora.

Komentirao je Milanović i porast BDP-a od 1,2 posto u drugom kvartalu tekuće godine.

"Ono što je bitno u ovoj cijeloj ovoj priči o hrvatskom rastu i kretanju naprijed je da to nisu krediti i sama potrošnja i zaduživanje kao što je to bilo prije krize nego je to izvoz i industrijska proizvodnja plus ovo turizma što imamo i koji je sve profitabilniji je u stvari jedna fenomenalna dopuna... Ali ne možete živjeti samo od turizma", kaže Milanović.

Pročitajte više