Milanović predstavio novog ministra okoliša: "Zmajlović će nastaviti posao Mirele Holy"

KAKO nam je neslužbeno potvrđeno iz Vlade, član SDP-a i predsjednik Saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Mihael Zmajlović novi je ministar zaštite okoliša i prirode. Njegovo predstavljanje održano je u zgradi Vlade s početkom u 11 sati.

Tijek pressice:

"Nakon iznenadne ostavke ministrice Holy, morali smo u kratkom vremenu donijeti odluku o novom ministru. Predložit ćemo kolegu Zmajlovića", započeo je Milanović koji je zatim rekao nekoliko riječi o budućem ministru.

Istaknuo je da je Zmajlović u lokalnoj politici ostvario zapažene rezultate te se, stjecajem okolnosti, bavio ekologijom i zaštitom okoliša. Također je rekao da je Holy ministarski posao izvršavala "na iskren, otvoren i energičan način", a "kolega Zmajlović će nastaviti provoditi tu istu politiku dajući joj osobni pečat".

"Pripada mladoj generaciji političara. Nastavit će posao Mirele Holy", dodao je.

"Pred nama je puno posla, Mirela, odnosno Vlada zacrtala je jasan smjer kojim ćemo ići u zaštiti okoliša. Ja ću zadržati taj smjer. Trudit ću se da se ostvare svi ciljevi koje je Vlada zacrtala", rekao je budući ministar.

Milanović o Ombli i Plominu: Od Ministarstva očekujem da bude i ekonomski aktivno, želimo ideje i projekte, ne samo obrambeni stav

Zmajlović je istaknuo da je donekle upoznat s resorom jer se u dosadašnjoj karijeri bavio gospodarenjem otpadom, zaštitom okoliša i voda.

Na novinarsko pitanje hoće li se, usprkos činjenici što je projekt HE Ombla negativno ocijenjen u tri od četiri revizije učinka na okoliš, zalagati za njegovu provedbu, kao i za izgradnju trećeg bloga TE Plomin, Zmajlović je rekao da najprije treba dobiti kompletan uvid u dokumentaciju te istaknuo da bi bilo neozbiljno iznositi stavove o tome prije nego što je upoznat sa svim detaljima.

Nakon toga je dao riječ premijeru Milanoviću koji je rekao da on sam zasad ne zauzima stav ni za ni protiv. "S jedne strane imamo ulogu ministarstva kao čuvara okoliša o glasnogovornika ekologije, a s druge aktivan stav da se radi, gradi i da se pazi što se gradi", rekao je, istaknuvši nužnost kompromisa između ekološkog i poduzetničkog stava.

"Od ministarstva zaštite okoliša očekujem da bude i ekonomski aktivno, želimo ideje i projekte, ne samo obrambeni stav, koji je nužan, nego i proaktivan, ako hoćete i agresivan stav.

Na drugo novinarsko pitanje, je li svjestan opasnosti koje nameće nova dužnost jer se s druge strane zakona u njegovu resoru okreće veliki novac, budući je ministar odgovorio da je Hrvatska potpisivanjem ugovora s EU preuzela određene obveze vezane uz zaštitu okoliša, posebno korištenje obnovljivih izvora energije i odvajanje otpada te istaknuo da će se trebati pronaći rješenja kako brzo ostvariti te ciljeve.

Plodna karijera mladog ministra

Zmajlović je rođen 19. siječnja 1978. u Zagrebu. 2001. završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu , a od 2001. do 2009. godine bio je direktor Komunalnog Jastrebarsko.

Od 2001. do 2009. bio je član Gradskog poglavarstva Grada Jastrebarskog, a od 2009. godine gradonačelnik je Jastrebarskog.

Višegodišnji je član SDP-a te id 2005. predsjednik SDP-a Gradske organizacije Jastrebarsko. Od 2010. predsjednik je SDP-a Županijske organizacije Zagrebačke županije.

Kontroverze oko odlaska ministrice, Holy podnosi i kaznenu prijavu

Podsjećamo, donedavna ministrica Mirela Holy podnijela je ostavku nakon što je u javnost procurilo da je e-mailom zamolila predsjednika Uprave HŽ-a Renea Valčića da ne raskine ugovor o radu s poslovnom tajnicom u njegovu uredu, inače suprugom stranačkog kolege Gorana Mazije, istovremeno i članom SDP-ova Savjeta za zaštitu okoliša.

Holy je u ostavci premijeru Zoranu Milanoviću napisala da odlazi s ministarskog mjesta jer je "svojim nepromišljenim e-mailom gospodinu Reneu Valčiću, predsjedniku Uprave HŽ Holdinga, nanijela političku štetu Vladi Republike Hrvatske".

Uskoro su brojni upućeni analitičari i ekološke udruge ipak stali u obranu bivše ministrice s argumentima da se radi o podmetanju lobija "koji kradu stotine milijuna kuna godišnje iz sustava zaštite okoliša".

Neki su otišli toliko daleko da su za umiješanost u njezin odlazak optužili i prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji je to odmah demantirao. Naime, Čačić se zdušno zalagao za projekt Hidroelektrane Ombla, kojemu se Holy protivila zbog štetnog utjecaja na okoliš. U prilog njenom stavu ide i činjenica da je projekt prema tri od četiri revizije utjecaja na okoliš ocijenjen negativnim. Dodajmo tome i da je autor jedne od negativnih revizija upravo Goran Mazija, suprug poslovne tajnice na koju se odnosi sporni e-mail bivše ministrice.

I dalje nije poznato kako je e-mail star nekoliko mjeseci došao u javnost, a Holy, kako je najavila, danas podnosi kaznenu prijavu DORH-u zbog neovlaštenog prisluškivanja i nadziranja elektroničku pošte.

Pročitajte više