Milanović tajnovit oko Ljubljanske banke, Janša poručuje: Razgrnut ćemo neke zavjese

Foto: Goran Mehkek / Cropix

MINISTRICA Vesna Pusić s razlogom nije željela ništa reći, ne mogu ni ja konkretno govoriti o sinoćnjem dogovoru. "To je u interesu uspjeha procesa", poručio je iz Bruxellesa premijer Zoran Milanović.

"Ovo pripremamo danima, još uvijek nismo definitivno dogovorili, ali idemo prema tome da i jedna i druga strana budu umjereno zadovoljne koliko je to moguće", istaknuo je hrvatski premijer.

Milanović je rekao da su i slovenski i hrvatski interesi veliki i da cijela priča predugo traje. Nije htio otkriti koje to "zavjese treba razgrnuti", a kako je najavio slovenski premijer Janša.

Ova priča je obje države već previše koštala

"Ne mogu govoriti o detaljima. Otpočetka se držimo pravila, sve je transparentno i ne želimo optuživati i upirati prstom u drugu stranu. Svatko je od nas preuzeo određene obveze, proces je došao u jedan zastoj i bilo bi loše i za Hrvatsku i Sloveniju i EU da se to ne završi. Ali mene zanima Hrvatska prije svega", rekao je premijer koji nije htio otkriti niti hoće li Hrvatska povući punomoć za tužbe.

"Ne mogu govoriti o takvim detaljima, to je sigurno jedna od stvari o kojima razgovaramo, to je potpuno jasno", rekao je premijer.

Na pitanje je li i njega ministrica Vesna Pusić sinoć zvala za vrijeme susreta s Erjavcem, kao što je slovenski inoministar zvao svog premijera, Milanović je uzvratio: "Zar mislite da bi ministrica išla u Otočec bez konzultacija s Vladom i razgovarala o tako važnim stvarima? Pa to niti ja ne radim". Rekao je da će odluku donijeti Vlada i da nije odgovorno u to uplitati Sabor. Milanović je rekao i kako je cijela priča i Sloveniju i Hrvatsku već puno koštala. "Hrvatska je isplatila svoje štediše, dobili su manje, Hrvatska je izgubila. Koliko je izgubila Slovenija to neka oni govore, ali sigurno je da su izgubili jedno tržište na kojem je prije 20 godina postojalo povjerenje, a bez povjerenja nema posla". Premijer je ipak optimist i vjeruje da će Hrvatska 1. srpnja ući u Europsku uniju.

Janša: S Milanovićem ću razgrnuti još neke zavjese

 Slovenski premijer Janez Janša rekao je da je još prerano govoriti o dogovoru koji su sinoć postigli Pusić i Erjavec. "Sve još treba proučiti. Očekujem i dodatna objašnjenja od premijera Zorana Milanovića s kojim ću danas razgovarati", rekao je Janša. Na pitanje je li Hrvatska ipak bliže Europskoj uniji nakon sinoćnjih razgovora, Janša je rekao.

"U interesu je Slovenije da Hrvatska uđe u Europsku uniju što prije. Od toga ćemo svi imati koristi: i Hrvatska, i Slovenija i Europska unija. Do tog koraka je još nekoliko pitanja, mislim da ćemo ih idućih tjedana ili mjeseci uspješno riješiti", rekao je Janša. Smatra i da dogovor koji je sinoć postignut obećava, no naglasio je da će s premijerom Milanovićem "razgrnuti još neke zavjese".

Pročitajte više