Milanović traži odgovorne: Da nije puknuo novi nasip, tragedija se možda mogla izbjeći

Foto: Hina

DA NIJE puknuo novi nasip izgrađen 2010. godine, tragedija se možda mogla izbjeći, izjavio je predsjednik Vlade Zoran Milanović u Slavonskom Brodu.

"Sve službe odradile su dobar posao i na tome im čestitam, ovo je mogla biti prava katastrofa jer ovakvog vodostaja nije bilo nikada", izjavio je premijer. Dodao je da se tragedija možda mogla izbjeći da nije pod opterećenjem vode popustio novi nasip u Rajevom selu. "Da nije novi nasip pukao koji je građen 2010. možda se i moglo spriječiti, a ovo se kasnije nije moglo spriječiti, ljudi su evakuirani", izjavio je Milanović.

Postavlja se pitanje tko je odgovoran, kaže premijer. "Informiran sam da je popustio dio nasipa u Rajevom selu koji je prije četiri godine obnavljan. radovi su izvođeni na dionici 12 km investicija Hrvatskih voda bila je vrijedna desetke milijuna kuna. Tražio sam od ministra i direktora Hrvatskih voda da se utvrdi odgovornost za to", rekao je.

Vlada će financirati javne radove na sanaciji terena na poplavljenim područjima u dijelu Posavine, rekao je Milanović. "Ljudima neće biti baš obnovljene kuće putem javnih radova, tamo će trebati raditi dosta na sanaciji terena. Hrvatska država to može riješiti. Ovo što se dogodilo u Gunji i Rajevom selu je katastrofa, ali srećom nije onako kako je moglo biti, nije veća. Financijski ćemo to bez većih problema riješiti. Da je ovdje bilo problema, bilo bi jako teško. Iz ovoga smo naučili lekciju u smislu pripreme za ne dao Bog veću nevolju od ove. Gunja i taj dio Posavine ćemo riješiti, za to država ima snage i novca, a svaka pomoć je dobra, prije svega radi solidarnosti i sve što sam ovih dana gledao, nadzirao i provjeravao, stvari funkcioniraju jako dobro", rekao je premijer u Slavonskom Brodu.

Vlada će tražiti i pomoć Europske unije, rekao je premijer: "Tražit ćemo taj novac, pa to je naš novac, nećemo dopustiti da nam ostanu dužni ni eura, ali imamo svojih novaca, ali i ono je naš novac, zašto ga ne bismo uzeli ako možemo", rekao je Milanović.

Josipović: Firme koje doniraju osloboditi PDV-a

Predsjednik Ivo Josipović nije zajedno s Milanovićem obilazio poplavljena područja. O katastrofi koja je zadesila istočni dio Hrvatske, Josipović se oglasio iz Koprivnice.

U razgovoru s novinarima Josipović je predložio da se tvrtke koje doniraju svoje proizvode žrtvama poplava oslobodi PDV-a.

"Nije baš najpametnije očekivati da tvrtke doniraju pa im na to naplatiti PDV. Očekujem od Vlade da se pronađe mehanizam da se te firme oslobode plaćanja PDV-a", kaže Josipović, te dodaje kako bi i Ministarstvo financija trebalo naći sredstva za pomoć najugroženijima.

Pročitajte više